Linkovi

Džon Mekejn i Barak Obama suočili se na prvoj debati u američkoj predsedničkoj kampanji


Predsednički kandidati na američkim predsedničkim izborima - Džon Mekejn i Barak Obama - nadahnuto su suprotstavljali svoja gledišta tokom prve televizijske debate uoči izbora u novembru. Kandidati su se sukobljavali oko poreskih olakšica, iranskih nuklearnih ambicija i ratova u Iraku i Avganistanu.

Iako je debata trebalo da bude usredsređena najviše na spoljnopolitička pitanja, tekuća sumorna ekonomska situacija nametnula se kao glavna tema. Odgovarajući na pitanja voditelja o toj krizi, dva senatora generalno su podržala ideju da se država umeša u njeno rešavanje ali su se razlikovala u tome šta bi trebalo da zse učini za obnavljanje zdravlja privrede. Senatior Mekejn je rekao da vlada mora da obnovi fiskalnu odgovornost.

"Očigledno je da moramo da smanjimo trošenje. Senator Obama ima 800 milijardi dolara u novim programima za trošenje. Predložio bih mu da počne sa ukidanjem nekih od tih programa", rekao je Mekejn.

Senator Obama je uzvratio optužujući Mekejna i republikance da su odobrili poreske olakšice bogatima zanemarujući potrebe običnih Amerikanaca.

"Ako potrošimo 300 milijardi dolara na smanjenja poreza na ljude kojima ona nisu potrebna, i koji ih čak ne traže, a pritom izostavljamo zdravstveno osiguranje koje teško opterećuje budžete ljudi širom zemlje, mislim da smo doneli lošu odluku i ja ću se potruditi da osiguram sredstva za takve dugoročne projekte," rekao je Obama.

Na temu spoljne politike debata je postala oštrija, dok je Mekejn više puta tvrdio da Obama nedovoljno shvata pitanja kao što su iranska nuklearna pretnja ili kako se ophoditi prema Rusiji. Obama je uzvraćao kritikama Bušove politike za koju je rekao da je Mekejn uglavnom podržava. U sledećoj debati, iduće nedelje, suočiće se potpredsednički kandidati - republikanska guvernerka Sara Pejlin i demokratski senator Džozef Bajden. Obama i Mekejn održaće još dve debate pre izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG