Linkovi

Američki zakonodavci i dalje rade na detaljima finansijskog plana


Američki zakonodavci nastavaljaju razgovore o velikom planu za spasavanje finansijskog sektora, odobravanje plana blokiraju članovi stranke predsednika Buša, koji smatraju da je on preskup.

Predsednik Buš kaže da je čitava američka ekonomija u opasnosti usled milijardi dolara izgubljenih zbog loših stambenih kredita. Banke širom zemlje odbijaju da izdaju pozajmice kompanijama i građanima, te predsednik Buš predlaže da Kongres odobri 700 milijardi dolara kojim bi se otkupiili dugovi i time omogućilo bankama da nastave sa davanjem kredita. U svom redovnom radio obraćanju, predsednik je izjavio da shvata frustracije Amerikanaca koji smatraju da nije fer da oni plaćaju za greške investitora na Vol stritu, dok mnogi poreski obveznici ne mogu da otplaćuju stambene kredite. Buš je dodao da je cena da se dozvoli bankrotstvo velikog broja banaka, veća od cene plana koji Kongres treba da odobri.

«Propast finansijskog sistema bi naterao banke da prestanu da izdaju kredite jedna drugoj, kompanijama i svim građanima. To znači da više ne bi mogli da pozajmljujete novac kako bi proširili svoj biznis. Rezultat bi bilo usporavanje ekonomije i dodatni gubitak poslova, što bi ekonomiju gurnulo u duboku i tešku recesiju».


Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se 40 odsto Amerikanaca protivi ideji da vlada troši novac poreskih obveznika kako bi otkupila dugove zbog loših stambenih kredita. Većina demokrata i republikanca u Senatu se slaže sa principima plana, međutim republikanci iz Predstavničkog doma imaju prigovore na predviđenu sumu novca koji bi se uložio. Oni žele da obimniji osiguravajući sistem pokrije gubitke nastale zbog loših stambenih kredita. U odgovoru demokrata, lider njihove stranke u Predstavničkom domu, Steni Hojer, kaže da se "novac mora potrošiti odgovorno".

«Ovaj Kongres ne piše blanko čekove na 700 milijardi dolara. Dobro ćemo nadgledati gde i kako će taj novac biti potrošen. Novac poreskih obveznika ne može da se troši na rasipničke bonuse i zlatne padobrane za direktore, čija je neodgovornost dovela do ovog haosa».


Predsednik Buš se složio da se ograniče kompenzancije za rukovodioce, kao i da nezavisni odbor nadgleda otkup vrednosnih papira. Zakonodavci su u subotu nastavili sa daljom izradom plana, a dvojica demokrata – lider većine u Senatu Heri Rid i predsedavajući komiteta za finansije Predstavničkog doma Barni Frenk, kažu da veruju da će plan biti dovršen u nedelju. Zakonodavci se nadaju da će objaviti da su postigli dogovor pre otvaranja Azijske berze u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG