Linkovi

Buš uveren da će plan za izlazak iz finansijske krize biti odobren


Zakonodavci moraju pod hitno da preduzmu mere za spasavanje finansijskih kompanija koje su pred kolapsom, kako ekonomija ne bi upala u još veće nevolje, rekao je američki predsednik Džordž Buš dok protivnici predloženog plana i dalje ističu da je on preskup, kao i da je mešanje vlade u privatni sektor pogrešna taktika.

I pored toga što su se predsedniku Bušu suprotstavili čak i zakonodavci iz njegove stranke, on je izrazio uverenje da su republikanci i demokrate dorasli situaciji i da će uspeti da prevaziću sopstvene razlike kako bi postigli dogovor oko veoma važnog finansijskog plana.

«Postoje neslaganja oko nekih delova plana, ali ne postoje nesuglasice oko toga da nešto mora da se preduzme. Zakonodavni proces ponekada nije prijatan, ali ovaj paket pomoći će biti odobren».

Predsednik Buš zahteva od Kongresa da odobri 700 milijardi dolara za otkup vrednosnih papira što bi bankama pružilo sigurnost da i dalje pozajmulju novac firmama i građanima. Odsustvo takvih vrsta kredita preti da zaustavi američku ekonomiju. Prema Bušovom planu, vlada bi držala vrednosne papire dok se tržište ne oporavi, a onda bi ih prodala i na taj način povratila deo novca poreskih obveznika koji bi morao da bude uložen u plan za spasavanje. Međutim, republikanci iz Predstavničkog doma Kongresa protive se takvom planu tvrdeći da to liči na preuzimanje privatnih kompanija od strane države. Oni žele da obimniji osiguravajući sistem pokrije gubitke nastale zbog loših stambenih kredita. Do prekida razgovora o finansijskom paketu došlo je nekoliko sati pošto se predsednik Buš u četvrtak sastao sa kongresmenima i predsedničkim kandidatima – demokratom Barakom Obamom i republikancem Džonom Mekejnom. Inače, demokrate okrivljuju senatora Mekejna zbog toga što je prekinuo predizbornu kampanju i vratio se u Vašington kako bi učestvovao u pregovorima o planu za izlazak iz finansijske krize I tvrde da je time direktno umešao predizbornu politiku u taj proces. Mekejn je izjavio da postoje osnovani razlozi za zabrinutost u vezi sa novčanom sumom za predloženi plan.

XS
SM
MD
LG