Linkovi

Džordž Buš deli odlučnost Mahmuda Abasa da stvori palestinsku državu


Američki predsednik Džordž Buš je rekao da deli odlučnost palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da stvori palestinsku državu. Posle današnjeg sastanka u Beloj kući, oba lidera su govorila o napretku koji je postignut prema ostvarenju vizije dve države, Izraela i Palestine, koje žive u miru jedna pored druge.

Govoreći o predsedniku Abasu kao o svom prijatelju, predsednik Buš je obećao da će nastaviti da radi sa palestinskim liderom na političkim, bezbednosnim i ekonomskim merama. Izraelski i palestinski zvaničnici izražavaju sumnju da će konačan mirovni sporazum moći da se sklopi pre odlaska predsednika Buša iz Bele kuće u januaru.

Glavne sporne tačke su status Jerusalima, palestinske izbeglice i granice buduće palestinske države. Američki predsednik se prethodno sastao sa libanskim predsednikom Mišelom Sulejmanom, takođe u Beloj kući. Predsednik Buš je posle tog susreta izjavio da je impresioniran Sulejmanovim trudom da uspostavi nacionalno pomirenje i prekine oštru političku krizu u Libanu.

XS
SM
MD
LG