Linkovi

Kongres, Bela kuća bliži sporazumu o izbavljenju finansijskih giganata


Vodeći članovi američkog Kongresa navode da su u načelu postigli sporazum o planu administracije predsednika Buša za obimno spasavanje finansijskog sektora u zemlji. Medjutim, nastavljaju se pregovori o detaljima tog plana u vrednosti od 700 milijardi dolara.

Dok se danonoćni razgovori danas nastavljaju na Kapitol Hilu iza zatvorenih vrata, demokratski i republikanski lideri iznose svoju procenu napretka ka formiranju dvostranačkog zakonskog predloga koji bi mogao da dobije dovoljno glasova u Kongresu. Zakonodavci iz obe vodeće stranke primili su ogroman broj poruka od svojih birača, u kojima se uglavnom kritikuje predlog Bušove administracije. Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, izjavila je da postoje razlike u stavu na obe strane prema tome kakvu bi formu finalni predlog trebalo da ima. Medjutim, ona kaže da će Kongres hitno da deluje.

«Svi znaju da moramo intervenisati. To ćemo i učiniti i to dvostranački i brzo», rekla je Pelosi.

Lider manjine u Predstavničkom domu, Džon Boner, kaže da je saradjivao sa Nensi Pelosi na sastavljanju dvostranačkog predloga. On je govorio i o zabrinutosti u redovima republikanaca. Medjutim, uprkos novinskim izveštajima da je postizanje sporazuma na vidiku, Boner je izjavio da još nije doneta odluka o predlogu koji bi bio iznet na glasanje u Predstavničkom domu.

«I dalje postoje određene brige u pogledu plana koji je podneo sekretar za finansije. Bile su iznete brojne ideje i potom je diskutovano o tome kako bi one mogle da budu modifikovane, ali još nije doneta odluka», rekao je Boner.

Predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, rekla je da je postignut napredak u pogledu predsednikovog plana i podvukla da su većinske demokrate iznele potrebu da se ograniče plate izvršnih direktora finansijskih institucija. Ona se takodje osvrnula na predlog da se vladi dopusti da kupi deo kompanija u nevoljama da bi se – u okviru plana Bele kuće - obezbedila veća zaštita poreskih obveznika.

"Zakonski predlog koji je na stolu, omogućava pristup koji administracija želi, odnosno kupovinu hartija od vrednosti zasnovanih na hipotekama, ali isto tako i garancije", istakla je Pelosi.

Predsednik Buš je iskoristio sinoćnji govor koji su prenosile sve TV stanice da apeluje na Amerikance da podrže predloženi plan za izbavljenje finansijskog sektora u vrednosti od 700 miljardi dolara, u skladu sa kojim bi vlada otkupila sada jeftine hipotekarne kredite od investicionih firmi i banaka kojima preti kolaps. Procena Nensi Pelosi i Džona Bonera je izneta pred dolazak dvojice predsedničkih kandidata, demokrate Baraka Obame i republikanca Džona Mekejna u Belu kuću. Ključni članovi Kongresa angažovani u pregovorima su u svakodnevnom kontaktu sa senatorima Obamom i Mekejnom.
Obama je odbacio apel Mekejna, koji je najavio prekid svoje kampanje da bi se vratio u Vašington, da se odloži prva predsednička debata planirana za sutra.


XS
SM
MD
LG