Linkovi

Sjedinjene Države predale drevne eksponate iračkim diplomatama u Vašingtonu


Današnji Irak, područje na kojem se nekada prostirala civilizacija drevne Mesopotamije, oduvek je bio meta pljačkaša i lopova koji su hteli da se domognu državnog blaga u vidu antikviteta. Međutim, velika količina starih predmeta neprocenjive vrednosti, sada je vraćena Iračkoj vladi, zahvaljujući višegodišnjoj inicijativi američkih carinskih vlasti, koje su uspevale da spreče krijumčare da ih unesu u Sjedinjene Države.

Tokom i posle američke invazije na Irak 2003, pljačkaši su upadali u državne kancelarije te zemlje, ali i uspevali da se dokopaju drevnih predmeta iz iračkih muzeja. Isti ti muzeji bili su oštećeni i tokom Zalivskog rata 1991, a ne zna se koliko je iračkih antikviteta ukradeneo sa raheoloških nalazišta širom zemlje. Međutim, Irak je povratio određeni deo svoje izgubljene kulture. Na ceremoniji u iračkoj ambasadi u Vašingtonu, ambasador Samir Sumaidaije primio je preko hiljadu retkih predmeta, od kojih mnogi datiraju još iz vremena Mesopotamije, pre više od četiri hiljade godina. Predala mu ih je Džuli Majers, direktorka Agencije za spovođenje imigracionih i carinskih propisa:

"Velika mi je čast da sam u mogućnosti da u ime naroda SAD i formalno vratim preko hiljadu eksponata narodu Iraka. Posle dugog i u mnogim slučajevima perfidnog puta, konačno se vraćaju kući", rekla je Majers.

Neki objekti, među kojima neki komadi od keramike i figurice, bili su izloženi na stolu u ambasadi. Jedna statua od bakra potiče iz hrama na jugu Iraka posvećenog kralju koji je vladao tom regijom tokom 24. veka pre nove ere. Natpis na statui zapao je za oko stručnjaku za antikvitete Džonu Raselu, sa Koledža umetnosti iz Masačusetsa.

"Hram je izgrađen za Ananu, boginju ljubavi i rata. Kaže da je baš ova statua kraljevo lično božanstvo, koj eće se večno moliti za njega. Zato su ruke na statui savijene. Ona je potpuno nezamenljiv, unikatan predmet", priča Rasel.

Predmeti su oduzeti krijumčarima koji su lagali američke zvaničnike o zemlji svog porekla. Mnogi bi se našli na crnom tržištu da ih vlasti nisu zaplenile. Ostaci antičkih tabli, koje je američka carinska služba zaplenila 2001, izvučeni su iz ruševina Svetskog trgovinskog centra posle terorističkih napada 11. septmebra. Pre nego što je preuzeo predmete, irački ambasador zahvalio se američkim zvaničnicima.

"Za nas je ovo vrlo srećan trenutak. Ponovo preuzimamo vasništvo nad nekim blagom naših predaka i to nije nešto što je važno samo za Irak. U pitanju je istinski dosije o nastanku ljudske civilizacije", rekao je ambasador Sumaidaije.

Eksponati će biti poslati u Bagdad i predati muzeju antikviteta u iračkoj prestonici.

XS
SM
MD
LG