Linkovi

Crna Gora i Hrvatska pregovaraju o sporazumu o dvojnom državljanstvu


Crna Gora i Hrvatska počeće sjutra pregovore o sporazumu o dvojnom državljanstvu, najavio je danas. Đurović je kazao da će se predstavnici resornih ministarstava sastati u Dubrovniku. Predstavnici vlada Crne Gore i Hrvatske prvo će potpisati sporazum o readmisiji, a potom početi pregovore o sporazumu o dvojnom državljanstvu.

Crnogorska strana dobila je sredinom septembra Nacrt ugovora o državljanstvu između dvije države, koje je pripremilo hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Imamo predlog hrvatske strane, a imamo i mi svoj tako da pregovori o sporazumu o dvojnom državljanstvu mogu da počnu", kazao je Đurović.

On je rekao da je Predlog osnova za pregovore i zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i država bivše Jugoslavije dostavljen Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Predlogom Sporazuma o dvojnom državljanstvu sa drugim državama, koji je usvojila Vlada Crne Gore, predviđen je restriktivan pristup po pitanju duplih pasoša.

Prema tom predlogu, pravo na dvojno državljanstvo dobiće strani državljani koji su u braku sa crnogorskim državljaninom najmanje pet godina, kao i djeca iz mješovitih brakova čiji jedan roditelj ima crnogorsko državljanstvo.

Osim njih, crnogorski pasoš mogu dobiti i oni strani državljani za koje se procijeni da je to nacionalni interes.

Svi ostali strani državljani koji žive duže u Crnoj Gori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo prijemom, ali će prije toga, shodno Zakonu, morati da dobiju otpust iz matičnog državljanstva.

XS
SM
MD
LG