Linkovi

Ostin: Šiiti će materijalno podržati više od 50.000 sunitskih boraca


Komandant međunarodnih snaga u Iraku, američki general-potpukovnik Lojd Ostin, saopštio je da će vlada kojom dominiraju šiiti preuzeti odgovornost i materijalno podržati više od 50.000 sunitskih boraca koje je do sada finansirala američka odbrana. Po rečima general-potpukovnika Lojda Ostina američka odbrana će predati odgovornost za sunitske borce, nazvane Sinovi Iraka, vladi u Bagdadu.

General Ostin navodi da će 54.000 boraca u pokrajini Bagdad biti uključeni u bezbednosne snage i državne službe idućeg meseca.

«Sinovi Iraka su platili visoku cenu boreći se protiv Al Kaide i drugih pobunjeničkih grupa i važno je da im iračka vlada obezbedi pristojno zaposlenje. Premijer Nuri al Maliki mi je pružio uveravanja da će njegova vlada pomoći onima koji pomažu narodu Iraka.»

«Sinovi Iraka» obuhvataju bivše pobunjenike i borce nekada lojalne Sadamu Huseinu. Prema procenama američke vojske ima ih oko 100.000. Njihova odluka da počnu da se bore protiv terorista smatra se jednim od ključnih razloga smanjenja nasilja u Iraku, posebno u delovima zemlje gde su ranije vladali Al Kaida i sunitski ekstremisti. General Ostin je tokom telekonferencije u Bagdadu rekao novinarima da je dobrovoljački pokret koji je počeo u pokrajini Anbar i proširio se celim Irakom značajno doprineo uspehu iračkih i koalicionih snaga u uspostavljanju bezbednosti.

«Treba da znate da mi nećemo napustiti Sinove Iraka. Pratićemo i ubuduće da li dobijaju sredstva i da li su im obezbeđena pristojna radna mesta.»

Oko 20 odsto pripadnika «Sinova Iraka» trebalo bi da se priključe iračkim vojnim i policijskim snagama, rekao je general Ostin, dodajući da će ostali biti prebačeni na razne poslove i biti obučeni za nova civilna radna mesta.

XS
SM
MD
LG