Linkovi

Boris Tadić pozvao članice Ujedinjenih nacija da glasaju za rezoluciju


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija odgovorno i uzdržano odgovorila na jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i da se protiv njega bori na miran način, kroz medjunarodno pravo. On je pozvao članice UN da glasaju za rezoluciju koju je Srbija podnela na razmatranje, a kojom se od Medjunarodnog suda pravde traži mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

«Mi smo uvereni da će odgovor Međunarodnog suda pravde sprečiti da ova kriza posluži kao krajnje problematičan presedan u bilo kom delu sveta gde postoje secesionističke težnje. Takođe, verujemo da će savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde pružiti politički neutralno, a pravno autoritativno uputstvo, mnogim zemljama koje još razmišljaju kako da se, u skladu sa međunarodnim pravom, postave prema jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.«

Tadić je poručio da bi glas protiv rezolucije bio glas kojim se onemogućuje pravo bilo koje zemlje da zatraži pravnu zaštitu kroz sistem UN.

"Glas protiv značio bi prihvatanje da se ništa ne može učiniti kada secesionisti u nekom delu sveta proglase svoj slučaj jedinstvenim i zatraže da budu tretirani mimo univerzalnog okvira međunarodnog prava. Takav pristup bi mogao da dovede do urušavanja sistema Ujedinjenih nacija kakav danas poznajemo."

Boris Tadić je takodje istakao da je od samog početka krize Srbija isključila upotrebu sile, i da nije primenila nikakve druge jednostrane poteze, poput nametanja ekonomskih sankcija južnoj pokrajini. Umesto toga, izabran je miran i diplomatski pristup – naveo je predsednik Srbije, izražavajući uverenje da se upravo zbog toga velika većina država članica Ujedinjenih nacija uzdržala od priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Tadić je naveo da će Beograd nastaviti da bude pouzdani partner statusno neutralnoj administraciji na Kosovu.

«Ali, da bi evropsko prisustvo na Kosovu potpuno počivalo na prihvatljivom, pravnom okviru, neophodno je da mandat misije bude odobren od strane Saveta bezbednosti. Delovanje misije mora ostati statusno neutralno i zbog toga njen rad ne može biti baziran na tzv. Ahtisarijevom planu koji je Srbija odbacila, a koji Savet bezbednosti UN nikada nije usvojio.«

Tadić je poručio da brzo priključenje Evropskoj uniji ostaje centralni strateški prioritet Srbije. On je naglasio značaj pomirenja medju narodima Balkana, što je prema njegovim rečima važan razlog zbog kojeg Srbija u potpunosti saradjuje sa Medjunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

XS
SM
MD
LG