Linkovi

Volonteri nastoje da na neiskorišćenim placevima proizvode hranu


Dok cene transporta rastu zbog visokih cena goriva, lokalno proizvedena hrana sve više stiče popularnost. U Vašingtonu, grupa volontera nastoji da na neiskorišćenim placevima proizvodi hranu čime pomaže i svojoj zajednici. Napušteni gradski placevi mogu da steknu i korisnu namenu. To je ideja koju zagovara Liz Falk.

S obzirom da je završila ekološke nauke i stekla zvanje magistra u oblasti prirodnih resursa i održivog razvoja, bilo je možda prirodno da baš ona pokrene ovaj projekat koji ima za cilj da obezbedi svežu hranu stanovnicima grada koji malo zaradjuju:

U gradu postoji veliki broj banaka hrane koja pomažu porodice sa nižim primanjima. Medjutim, njima je teško da obezbede i sveže voće i povrće i voće. I tako je, uz dozvolu vlasnika placa, nastala bašta na sedmoj ulici, u osiromašenom delu Vašingtona. Prvo seme je zasadjeno prošle godine.

«Zemlja na ovom terenu nije baš najpogodnija za uzgajanje bilo čega. Stoga useve uzgajamo u velikim kontejnerima napunjenim plodnim zemljištem, koje dobijamo od donatora ili korišćenjem sopstvenog procesa za proizvodnju prirodnog djubriva.»

Ovo zemljište nije jedino što je besplatno. Tri stotine kvadratnih metara bašte obradjuju volonteri. Svi u četvoročlanoj ekipi, uključujući Liz Falk, su dobrovoljci, a takvih ima još mnogo.

«Imamo veliku grupu volontera koji su uglavnom iz ovog ili iz drugih delova Vašingtona. Oni dolaze ovde da nauče kako da uzgajaju voće i povrće, ali isto tako da podrže naš projekat. Imamo 300 redovnih volontera,» kaže Liz.

Lia Komerford radi za jednu advokatsku firmu u Vašingtonu.

«Radim čitave nedelje u kancelariji na kompjuteru. Stoga sam tragala za nekim poslom koji bi obavljala napolju. Mislim da će zajednica svakako imati koristi i od mog malog doprinosa,» kaže ona.

Sedmični prinosi iz ove bašte predaju se organizaciji «Hleb za grad», koja obezbedjuje hranu za stanovnike Vašingtona kojima je potrebna. Bašta na 7. ulici takodje nudi obuku u hortikulturi stanovnicima koji malo zaradjuju, kao i kurseve baštovanstva za decu i odrasle. Džon Kroket je specijalista za ekonomski razvoj i takodje volontira u bašti na 7. ulici.

«Bašta funkcioniše na jedinstveni način. Organizovala ju je lokalna zajednica koja i ubira njene plodove. To je model koji angažuje gradjane.»

Osnivač i ko-direktor Liz Falk se nada da će, mada je prinos mali, stanovnici Vašingtona izvući pouke iz ovog koncepta, koji im pruža priliku za zdravu ishranu, kao i volonterski rad.

XS
SM
MD
LG