Linkovi

Pakistanske službe bezbednosti prikazale video snimak napada


Zvaničnici pakistanske službe bezbednosti su otkrili nove detalje jučerašnje eksplozije ispred hotela Meriot i prikazali video snimak napada. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je broj žrtava narastao na 53, među kojima su i četiri stranca.

Ministar unutrašnjih poslova Rehman Malik je saopštio novinarima da su napadači napravili usavršenu bombu koja je imala najveću razornu snagu do sada u Pakistanu. Malik je rekao da se procenjuje da je 600 kilograma ekspliziva vojne jačine bilo pomešano sa aluminijumskim puderom, visoko zapaljivim materijalom.

Bomba je smeštena u veliki kamion koji je bio natovaren i građevinskim materijalom, po svemu sudeći da bi se iskoristili gradski propisi koji dozvoljavaju ulazak u grad velikih građevinskih vozila posle zalaska sunca. Snimci bezbednosnih kamera koji su danas objavljeni, pokazuju kako veliki kamion pokušava da probije hotelsku kapiju.

Kada to nije uspeo, vozač izgleda da je detonirao manju količinu eksploziva u vozačkoj kabini, od koje se vozilo zapalilo, a hotelski čuvari razbežali. Vozilo je onda gorelo nekoliko minuta, pre nego što se vatra rasplamsala i na posletku izazvala detonaciju eksploziva u kamionu. Rehman Malik je rekao da još niko nije uhapšen, ali da se sumnja da su počinioci povezani sa prethodnim napadima.

«S obzirom da ja ne vodim istragu, ne mogu da vam kažem ko je to uradio. Ali ranije istrage i svi putevi vode u Južni Vaziristan.»

Plemensko područje duž avganistanske granice se smatra uporištem talibanskog vođe Bejtule Mehsuda, koji se okrivljuje i za atentat na bivšu premijerku Benazir Buto. Nadležni kažu da su među četiri stranca koja su poginula u eksploziji dva Amerikanca, državljanin Vijetnama i češki ambasador u Pakistanu. Nijedna ekstremistička organizacija još nije preuzela odgovornost za napad, ali su portparoli takvih organizacija u prošlosti često pozivali radio i televizijske stanice da bi preuzeli odgovornost i kritikovali vlast. Rehman Malik je apelovao na medije da ne daju ekstremistima propagnadnu pobedu.

«Tražim od medija i apelujem na njih da prestanu da slave ekstremiste koji vam ubijaju braću i sestre.»

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da vlada namerava da nastavi plan borbe protiv ekstremista u plemenskom regionu - raspodelom pomoći za razvoj, pregovaranjem o mirovnim sporazumima sa onima koji na to pristanu i vojnim udarima – kada je to neophodno.

XS
SM
MD
LG