Linkovi

Administracija predsednika Buša zatražila od Kongresa 700 milijardi dolara


Administracija predsednika Buša zatražila je od Kongresa 700 milijardi dolara radi obimne finansijske intervencije čiji je cilj da se ublaže nemiri u svetskoj ekonomiji.

U svom redovnom radio obraćanju naciji predsednik Buš je izjavio da je intervencija Vlade u svom slučaju ključna, zbog rizika koji kriza na finansisjkim tržištima predstavlja za obične američke građane i dodao daprogram zahteva da se založi velika količina novca poreskih obveznika, ali da će to koštati manje nego da se ne uradi ništa.

Američki predsednik danas se sastao sa svojim kolublijskim kolegom Alvarom Uribeom u Beloj kući, posle čega su dvojica lidera pozvala Kongres da usvoji sporazum o slobodnoj trgovini, koji je, kako su rekli, u ekonomskom interesu obe zemlje.

Predsednik Buš kritikovao je američke zakonodavce zbog konstatnog blokiranja glasanja o trgovinskom sporazumu i ponovio da je on u interesu SAD jer podstiče izvoz, koji je bio zaslužan za skoro polovinu ekonomskog rasta zemlje prošle godine.

Američki predsednik takođe je hvalio nastojanja predsednika Uribea u borbi protiv terorizma i Kolumbiji, apostrofirajući borbu protiv pobunjeničke grupe Revolucionarne garde Kolumbije, poznatije kao FARC.

XS
SM
MD
LG