Linkovi

Buš: Američka ekonomija suočena sa ključnim momentom u finansijskoj krizi


Po rečima Predsednika Džordža Buša, američka ekonomija je suočena sa 'ključnim momentom' u finansijskoj krizi započetoj odobravanjem nepokrivenih stambenih kredita, koja je zahvatila čitav finansijski sistem i ugrožava kupovnu moć zemlje. Predsednik Buš se zalaže za otkup vrednosnih papira zasnovanih na pomenutim kreditima da bi zemlja mogla da se zaštiti od 'teškog rizika'.

Predsednik Buš je rekao da američki sistem slobodnog preduzetništva počiva na uverenju da će vlada da interveniše na tržištu samo kada je to nužno. S obzirom na, kako je rekao, neizvesno stanje tržišta, intervencija je ne samo potrebna, nego neizbežna.

«Američka ekonomija je suočena sa izazovima koji su bez presedana. I mi sada reagujemo akcijom koja je bez presedana.»

Sekretar za finansije Henri Polson obrazložio je danas program u vrednosti od više stotina milijardi dolara za otkup vrednosnih papira vezanih za loše stambene kredite. Ova mera zahteva odobrenje Kongresa o čemu je sekretar Polson sinoć obavestio vodeće zakonodavce u odboru za bankarstvo američkog Senata. Republikanski član tog odbora, Ričard Šelbi, senator iz Alabame, rekao je da bi podupiranje finansijskih tržišta moglo da košta američke poreske obveznike do jednog biliona dolara.

Obraćajući se javnosti danas ispred Bele kuće, Predsednik Buš je rekao da je nužno preduzeti odlučnu akciju kako bi se očuvao finansijski zemlje i učvrstila ekonomija u celini.

«Ove mere će zahtevati značajne svote novca poreskih obveznika. Ova akcija nosi rizike, ali očekujemo da će taj novac na kraju biti vraćen.»

Predsednik je dodao da bi odsustvo akcije značilo mnogo veći rizik.

«Dodatni pritisak na naša finansijska tržišta doveo bi do masovnih otpuštanja, propalih penzionih fondova, daljeg pada vrednosti stambenog sektora, kao i smanjenja broja zajmova za kupovinu kuća, automobila i za obrazovanje studenata. To su rizici koje Amerikanci ne mogu da preuzmu.»

Američka vlada je obećala da će štititi fondove za kupovinu deonica i privremeno je zabranila kratkoročnu trgovinu akcijama finansijskih kompanija, da bi se očuvala njihova solventnost.

XS
SM
MD
LG