Linkovi

Novi način snimanja raka dojke dokazao da je bolji od mamografije


U studiji koju je sprovela Mejo klinika, novi način za snimanje raka dojke dokazao je da je tri puta bolji od mamografije u pronalaženju kanceroznih tumora.

Mamografija je i dalje standard u pronalaženju raka dojke, posebno kod žena starijih od 40 godina. Ako je kancer ustanovljen dok je tumor mali, žena ima nivo izlečenja od 90 odsto. Doktor Lisa Keri.

«Što je tumor manji, veće su šanse da bude suzbijen i sprečen da se pojavi u drugim delovima tela».

Ali, problem je za žene koje imaju zgusnuto tkivo dojke. Mamografski rentgenski zraci često ne mogu da otkriju male tumore kroz takvo tkivo. Istraživači na klinici Mejo uporedili su mamografiju sa novom tehnikom … molekularnim snimanjem dojke. Evo kako to funkcioniše. Radioaktivni agens ubrizga se u krvotok.

Agens se čvrsto spoji sa ćelijama raka tako da lekari mogu da vide male tumore koje mamografiji često promaknu. Specijalna kamera snima te slike. Na ovim snimcima istih grudi, mamogram je sa leve strane. Molekularno snimanje, sa desne strane, uhvatilo je mali tumor. Doktorka Debora Rods bila je u istraživačkom timu klinike Mejo.

«Ćelije raka upijaju ovaj agens mnogo jače nego što to rade normalne ćelije dojke. I to vodi to boljeg osvetljavanja tumora na našim snimcima».

Devet stotina četrdeset žena sa zgusnutim tkivom dojke učestvovalo je u studiji. Lekari su ustanovili tri puta više tumora sa molekularnim snimanjem nego mamografijom.

Molekularno snimanje još nije komercijalno dostupno. Istraživači se sada trude da smanje količinu radijacije korišćene u tehnici. Ukoliko uspeju, to bi mogao da postane glavni novi način za otkrivanje smrtonosnih tumora pre nego što dobiju šansu da se prošire.

XS
SM
MD
LG