Linkovi

Australia otvorila Nacionalni centar za odbranu od biološkog oružja


Medicinski stručnjaci navode da će novi istraživački centar pomoći razvoj sredstava za zaštitu od epidemija bolesti kao što su ptičiji grip i SARS, kao i od terorističkih bioloških napada i napada otpadničkih naučnika.

Novi istraživački centar za biološku bezbednost je novi dodatak australijskim naporima u borbi protiv terorističkih napada. Stručnjaci tog centra treba da razviju metode za sprečavanje biološkog rata, epidemija i krađe, odnosno zloupotrebe osetljivih istraživanja sa mikro-organizmima. Pored toga, oni će izučavati opasnosti od razvoja sintetičke biologije, koja omogućava stvaranje novih bakterija i virusa.

Rad centra biće usredsređen na dvadesetak bakterija, virusa i otrova, koje je australijska vlada uvrstila u takozvane «zabrinjavajuće agense». Među njima su antraks, kuga, velike boginje i toksin koji izaziva botulizam.

Ko-direktor novog Nacionalnog Centra, doktor Kristijan Enemark, kaže da će njegovi stručnjaci biti na prvoj liniji fronta za sprečavanje upotrebe katastrofalnih zaraza u bilo kakvom konfliktu.

«Još uvek je veoma teško utvrditi koliko je verovatno da će doći do biološkog napada, ali važno je imati u vidu da su takvi napadi nevidljivi i da postoji mišljenje da teroristički napadi te vrste izazivaju mnogo veće posledice od onih koji se mogu videti.»

Australijska vlada smatra da je stepen rizika od biološkog napada 'umeren'. Međutim, Piter Karzon, profesor bezbednosti stanovništva, na Univerzitetu u Sidneju, tvrdi da se zaraze kao što su groznica denga, koja se prenosi ujedom komarca, mogu namerno širiti.

«Bilo bi sasvim lako, na primer, da zaražena osoba namerno poseti Australiju, prošeta se naokolo i dopusti da je ujede komarac posle čega bi mogla da se javi epidemija. Nije van pameti zamisliti da bi tako nešto moglo da se uradi namerno.»

Australija je u svojoj prošlosti prolazila kroz epidemije infektivnih bolesti. 1925. godine, prijavljeno je oko 600 hiljada slučajeva denge. Do sada nije pretrpela ni jedan direktan teroristički napad, ali je bombaški napad u indonežanskom turističkom odmaralištu, na Baliju, 2002, poginulo 202 ljudi od kojih su 88 bili australijski državljani. To je dovelo zemlju u direktan kontakt sa glavnim frontom međunarodnog terorizma, proširivši strah i zebnju među Australijancima.

Eksperti za bezbednost smatraju da bi opasnost od terorizma mogla pre da dođe od nezadovoljnih grupa unutar zemlje, kao što su šestorica Muslimana koji su ove nedelje proglašeni krivim za planiranje bombaških napada u Melburnu.

Stručnjaci za biološku bezbednost, kažu da i nezadovoljni naučnici predstavljaju opasnost, zajedno sa drugim radikalnim organizacijama, i da Australija mora i to budno da prati. Australijska federalna vlada trenutno vrši reviziju domaće odbrane od bioloških napada, čiji će nalazi biti objavljeni idućeg meseca.

XS
SM
MD
LG