Linkovi

Gejts: Borba protiv trgovine drogom deo vojne misije u Avganistanu


Američki državni sekretar Robert Gejts izjavio je da američkim i snagama NATO-a borbu protiv trgovine drogom treba da bude deo vojne misije u Avganistanu. Gejts je doputovao u London, uoči sutrašnjeg sastanka ministara odbrane zemalja članica Severnoatlantskog saveza.

Sekretar za odbranu Robert Gejts smatra da NATO mora da počne da rešava problem trgovine drogom, kojom razne pobunjeničke grupe finansiraju svoje operacije u Avganistanu.

«Čini mi se da, kada se ukaže prilika, NATO trupe bi trebalo da je iskoriste i unište laboratorije za proizvodnju droge, uhapse ili preduzmu akciju protiv organizatora tog lanca. Sve je to tesno povezano u Avganistanu i trebalo bi da smo spremni da to na neki način rešavamo».

Sekretar Gejts ističe da NATO razmatra izradu takvog plana već duže vreme i da on očekuje da će se o tome razgovarati na marginama sastanka NATO saveza u petak, čija je glavna tema vojna modernizacija severnoatlantske alijanse. Gejts je dodao bi problem droge u Avganistanu mogao da bude postavljen na dnevni red sastanka NATO-a na ministarskom nivou idućeg meseca u Budimpešti.

Gejts je doputovao u London, posle 22-časovne posete Avganistanu gde su mu američki vojni komandanti izneli teškoće sa kojima su suočeni u borbi protiv pobunjeničkih i terorističkih grupa u toj zemlji. Sekretar Gejts je ukazao na nedavne akcije Pakistana kojima su uništena neka utočišta pomenutih grupa na granici prema Avganistanu, rekavši da su ostvareni 'značajni rezultati'. Takođe je govorio o zabrinutosti koju avganistanski zvaničnici izražavaju povodom niza američkih vojnih napada u kojima je greškom stradalo na desetine civila. Sekretar Gejts je izrazio 'iskreno saučešće i lično žaljenje', dok je američkim komandantima na terenu naložio da budu mnogo pažljiviji u određivanju meta koje će gađati.

Gejts je ujedno naložio isplatu nadoknade i u slučajevima u kojima se ne zna tačno ko je odgovoran za pogibiju civila. Prema Gejtsovim rečima, to je 'prihvatljiv trošak' u cilju suzbijanja pobunjeničke propagande i uputiće 'stratešku' poruku o tome da su Sjedinjene Države partner i prijatelj avganistanskog naroda.

XS
SM
MD
LG