Linkovi

Rusija razmotra mogućnost da u tržište ubrizga 500 milijardi rubalja


Ruska vlada izdvojila je dodatnih 20 milijardi dolara kako bi pomogla da se stabilizuje domaće finansijsko tržište, dok je trgovina na berzi već drugi dan obustavljena zbog velikog pada cene deonica.

Ruski predsednik Dmitri Medvedev ocenio je na sastanku najviših vladinih stručnjaka za finansije i direktora najvažnijih privatnih banaka da su razmere krize na svetskom tržištu prevazišle i najpesimističnija predvidjanja. On kaže da je Rusija donela svesnu odluku da se pridruži globalnom finansijskom sistemu, što je proteklih godina pomoglo njen ekonomski razvoj.

Medjutim, poslednjih dana i meseci, Rusija je pretrpela značajne ekonomske gubitke. U sredu, kada su regulatori prekinuli trgovinu deonicama u pola radnog dana, vodeći ruski indeks deonica RTS pao je za blizu šest i po procenata, povećavajući ukupni pad od 50% zabeležen od 1. juna. Analitičari procenjuju da su ulagači povukli iz Rusije više od 35 milijardi dolara od početka prošlomesečnog sukoba u Gruziji, koji je poljuljao poverenje potrošača u rusko tržište.

Medvedev kaže da adekvatne rezerve ruske valute, i snažna ekonomija garantuju da neće biti ekonomskih potresa.

On predlaže da ruska vlada razmotri mogućnost da u tržište ubrizga i do 500 milijardi rubalja, odnosno oko 20 milijardi dolara, kako bi učvrstila tržišnu stabilnost, što podrazumeva korišćenje 250 milijardi rubalja iz budžetskih rezervi. Medvedev kaže da to mora da se uradi odmah.

Ministar finansija Aleksej Kudrin ističe da problem likvidnosti američkih i drugih stranih banaka smanjuje mogućnost ruskih kreditora da ponude kredite. On dodaje da globalni pad cena nafte takodje utiče na rusko tržište. Zbog toga je potrebno ubrizgati gotov novac u finansijski sektor i stabilizovati stanje na berzi.

Kudrin kaže da je Ministarstvo finansija odlučilo da poveća limit na ulaganja privremeno nerasporedjenog novca iz državne blagajne u komercijalne banke. Prema njegovim rečima, taj limit je u sredu povećan na više od 1,5 triliona rublji, odnosno 60 milijardi dolara. Veći deo tih sredstava izdvojen je za tri banke, Sberbank, VTB i Gazprombank, budući da te institucije obezbedjuju većinu finansijskih operacija zemlje i medjubankarske kredite.

Sberbanka i VTB su pretrpeli gubitke od oko 20 procenata pre nego što je trgovina deonicama juče obustavljena. Ministar finansija Kudrin kaže da će se berza ponovo otvoriti u petak. Predsednik ruske Centralne banke, Sergej Ignatjev, navodi da će interesne stope kod niza finansijskih instrumenata biti smanjene za pola procenta, a u nekim slučajevima i za ceo procenat.

XS
SM
MD
LG