Linkovi

Cipi Livni pobedila na primarnim izborima vladajuće Partije Kadima


Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni je odnela tesnu pobedu na primarnim izborima vladajuće centrističke Partije Kadima, čime je došla na put da postane prva žena premijer u Izraelu posle više od trideset godina. Cipi Livni će na položaju zameniti Ehuda Olmerta, koji se zbog istrage o korupciji.

Izbor Cipi Livni podstakao je nadu medju onima koji veruju da je njena spremnost da se založi za mirovne pregovore poslednja nada za sporazum sa Palestincima. Bivši operativac obaveštajne službe, advokat i majka dva sina, ona je glavni izraleski pregovarač u sadašnjim mirovnim pregovorima kojki se vode uz američko posredovanje. Kao umerena političarka, ona je stekla podršku članova stranke koji se zalažu za pregovorno rešenje. Istovremeno, stekla je podršku medju pojedinim desničarima posle izjave da neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako to bude neophodno. Razgovori su zastali na starim pitanjima, među kojima su status Jerusalima, pravo Palestinaca na povratak na okupirane teritorije i izgradnja jevrejskih naselja. Analitičari kažu da izraelske pregovaračke mogućnosti podrivaju nevolje u unutrašnjoj politici. U govoru održanom prilikom proglašenja pobede, Cipi Livni je nagovestila da neće gubiti vreme za sastavljanje nove vlade.

Cipi Livni kaže da je sada zadatak da se obezbedi stabilna vlada koja će moći da se suoči sa bezbednosnim pretnjama i ekonomskom nestabilnošću. Centristička Partija Kadima mora da radi na ponovnom osvajanju poverenja izraelskih birača. To poverenje je poljuljano optuživanjem Olmerta za korupciju, odsustvom napretka na mirovnim razgovorima i drugim problemima. Neki Palestinci su danas pozdravili izbor Cipi Livni. Mahdi Abdul Hadi, šef Palestinskog akademskog društva za međunarodnu politiku u Jerusalimu, izjavio je za Glas Amerike da pojedini Palestinci njeno iskustvo u razgovorima sa Arapima vide kao znak nade za mirovni proces.

»Ona je potpuno upoznata sa detaljima celokupnog procesa i izgleda da je započelo novo poglavlje u viziji izraelskih lidera. Srdačno je primaju zalivskom regionu i prepoznaju kao novo lice, novog lidera, novu sliku Izraela u regionu. Medjutim, tek ostaje da se vidi koliko brzo može da održi tu predstavu i kontakte i nastavi da gradi na njima.«

Analitičari ukazuju da Cipi Livni neće biti lako da stekne podršku medju Izraelcima, jer mora da uspostavi ravnotežu izmedju poboljšanja odnosa sa Arapima i udovoljavanja desnici. Kasno sinoć, izlazni ankete na biralištima su pokazivale da ima veliku prednost. Zvanični rezultati su danas smanjili vodjstvo na nekoliko stotina glasova, što - kako analitičari smatraju - ukazuje da će njena stranka biti suočena sa velikim izazovom, ako se narednih meseci suoči sa sve popularnijom desničarskom strankom Likud, na čijem je čelu bivši premijer Bendžamin Netanjahu. Cipi Livni ima svega nekoliko nedelja da sastavi vladajuću koaliciju ili će zemlja biti primorana da održi prevremene opšte izbore.

XS
SM
MD
LG