Linkovi

Izraelski premijer odlazi ali neizvesnost o mirovnom procesu ostaje


Članovi vladajuće izraelske centrističke stranke Kadima danas biraju novog šefa stranke koji će zameniti premijera Ehuda Olmerta.

Izraelski premijer Ehud Olmert, pod istragom za korupciju, planira da se povuče sa položaja čim njegova stranka Kadima izabere novog lidera. Istovremeno, u Izraelu raste neizvesnost prema budućnosti mirovnog procesa kao i osećaj ugroženosti zbog iranskog nuklearnog programa i namera ekstremističke grupe Hamas, koja kontroliše pojas Gaze.

U Izraelu će verovatno narednih meseci biti održani i opšti izbori, a analitičari kažu da će ta neizvesnost verovatno navesti birače da izaberu tvrdokornijeg kandidata, kao što je šef stranke Likud, Benjamin Netanjahu. Na današnjim izborima u stranci Kadima favoriti su ministarka inostranih poslova Cipi Livni i sadašnji ministar transporta Šaul Mofaz - bivši načelnik generalštaba i bivši ministar odbrane. Oboje obećavaju jačanje bezbednosti i kažu da neće tolerisati ni nuklearni Iran niti ekstremiste na palestinskim teritorijama.

Ankete pokazuju da Livni vodi ispred Mofaza, uprkos tome što neki tvrde da ona nema dovoljno iskustva u oblasti odbrane. Analitičari kažu da će proći nedelje pre nego što bude jasno u kom pravcu će krenuti Izrael. Pobednik izbora u Kadimi biće suočen sa zadatkom osnivanja nove vladajuće koalicije. Sjedinjene Države bi želele da Izrael sklopi mirovni sporazum sa Palestincima pre kraja ove godine, ali mala je verovatnoća da će se to dogoditi. Dve strane ne izveštavaju o napretku, a Cipi Livni je upozorila na opasnost od brzopletog sklapanja sporazuma.

XS
SM
MD
LG