Linkovi

Džon Glen: Većina Evropljana navija za Obamu u trci za Belu kuću


Prema rezultatima ispitivanja javnog mnjenja na obe strane Atlantika, obavljenih pod pokroviteljstvom Nemačkog Maršalovog Fonda u Sjedinjenim Državama, većina Evropljana navija za Baraka Obamu u trci za Belu kuću. Međutim ogroman interes Evropljana za predsedničku trku u Americi ne znači da će lako doći do promene američkog imidža na 'starom kontinentu'. Sa Džonom Glenom, direktorom za spoljnu politiku u Nemačkom Maršalovom Fondu, razgovarala je novinarka Glasa Amerike, Jela de Frančeski.

«Na kraju mandata Bušove administracije imidž Amerike i dalje opada u Evropi. Iako su neka ispitivanja javnog mnjenja, vršena za vreme primarnih izbornih kampanja, ukazivala da je imidž Amerike na putu da se popravi, do toga nije došlo. Ljudi su pomno pratili kampanje, debate, izbor nesvakidašnjih kandidata, prvog Afro-Amerikanca i prve žene - kandidata za predsednika. Međutim, nismo utvrdili pomeranja na bolje.»

Džon Glen kaže da Evropljani misle da bi Barak Obama, ako bude izabran za predsednika, mogao da poboljša odnose Amerike sa svetom, dok bi sve ostalo po starom ako Džon Mekejn osvoji Belu kuću.

«Moram da zaključim da je njegova povezanost sa Irakom i jačanjem američkog angažmana u toj zemlji, veoma nepopularna u Evropi. Takođe mislim da je njegova bliska veza sa administracijom predsednika Buša definisala način na koji Evropljani gledaju na Mekejna.»

Po Glenovim rečima, Amerikanci i Evropljani podjednako osuđuju ruski upad u Gruziju, odnos Moskve prema svom susedstvu i Balkanu, ali da nedavno istraživanje pokazuje da ni jedni ni drugi nisu spremni za primenu oštrijih mera protiv Moskve.

«Pitali smo šta treba učiniti sa Rusijom? Da li treba da pomognemo bezbednost Ukrajine ili Gruzije? Dve trećine ispitanika je odgovorilo sa 'da'. Takođe smo pitali: 'Da li podržavate smanjenje saradnje sa Rusijom u međunarodnim organizacijama?' To pitanje asocira na poziv Džona Mekejna da se Rusija isključi iz G-8. U odgovorima i američkih i evropskih ispitanika oseća se snažno uzdržavanje - naročito kod Evropljana. Mislim da Amerikanci i Evropljani prilično zaziru od mera za izolaciju Rusije.»

Ekspert Nemačkog Maršalovog Fonda, Džon Glen, kaže da uprkos trajnijem neslaganju oko Iraka, najnovije istraživanja mišljenja javnosti s obe strane Atlantika pokazuje da većina Amerikanaca i Evropljana gotovo istovetno gleda na niz drugih pitanja. To su, pored Rusije i Irana, terorizam, potreba za nalaženjem alternativnih izvora energije, pa i problem globalnog zagrevanja.

XS
SM
MD
LG