Linkovi

Buš: Napad u Jemenu predstavlja podsećanje da su SAD i dalje u ratu sa ekstremistima


Američki Državni sekretarijat kaže da je napad na američku ambasadu u jemenskom glavnom gradu Sani bio pokušaj terorista da prodru kroz zaštitni zid oko ambasade i da je nosio sva obeležja operacije Al Kaide.

Funkcioneri Stejt departmenta kažu da su jemenski stražari i pojačane mere bezbednosti oko ambasade zaslužni za sprečavanje očiglednog pokušaja terorista da prodru kroz zaštitni zid oko ambasade i ubiju pripadnike američkog osoblja. Prema preliminarnim informacijama, dva automobila-bombe eksplodirala su kraj glavnog ulaza, koji je zatim napadnut vatrenim oružjem. Napadači su se po svemu sudeći nadali da bi mogli da prodru kroz zid raznet drugom eksplozijom. Ali betonska ograda je izdržala eksplozije, a jemenski vojnici su uzvratili na vatru, sa žrtvama na obe strane.

Predstavnik Stejt departmenta Šon Mekormak rekao je da je državni sekretar Kondoliza Rajs telefonirala predsedniku Jemena, Aliju Abdulahu Salehu, i prenela mu žaljenje zbog pogibija bezbednosnog osoblja i civila, kao i zahvalnost za dosadašnju i buduću saradnju Jemena na suzbijanju terorizma. Predsednik Buš, koji je u Beloj kući održavao sastanak sa bivšim američkim komandantom u Iraku, generalom Dejvidom Petreusom, rekao je da taj napad predstavlja podsećanje na to da su Sjedinjene Države i dalje u ratu sa ekstremistima, koji ubijaju nevine da bi ostvarili svoje ciljeve.

"Jedan od ciljeva tih ekstremista su ubistva, odnosno pokušaji da se Sjedinjene Države navedu da izgube strpljenje i povuku se iz svetskih regiona. Naša je poruka da želimo da pomognemo vladama da nadžive te ekstremiste. Želimo da ljudi žive normalnim životima. Da majke podižu svoje sinove i kćeri u mirnom okruženju, kako bi mogli da realizuuju svoje nade i snove u bolji svet."

Jemen je već odavno u središtu zabrinutosti Sjedinjenih Država za bezbednost, otkada je američki razarač Kol napadnut gliserom napunjenim eksplozivom, 2000. godine, u jemenskoj luci Aden. U tom napadu poginulo je 17 američkih mornara.

XS
SM
MD
LG