Linkovi

Neophodno ubrzanje procesa integracije CG u evropske strukture


Poslanici vladajuće koalicije uputili su predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću Rezoluciju o neophodnosti ubrzanja procesa integrisanja Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture.

Suštinski, značaj toga akta je što će njime biti inicirana parlamentarna rasprava o priznanju Kosova, pitanju koje se implicitno definiše kao neraskidiv dio procesa integracija, ocjenjuju analitičari. U trećem od pet stavova Rezolucije ističe se spremnost Crne Gore da uvaži političku realnost koju EU i NATO vrednuju kao značajnu za regionalnu stabilnost i da slijedi politiku na kursu njenih evropskih i evroatlantskih integracija.

"To će biti osnov i za opredjeljenje Crne Gore prema pitanju Kosova", ističe se na kraju tog stava i promoviše privrženost mirnom rješavanju sporova, uz posredovanje međunarodne zajednice.

Zatraženo je da se Rezolucija, koju su potpisali svi poslanici vladajuće koalicije, stavi na dnevni red prve sjednice redovnog jesenjeg zasjedanja. Rezolucijom se potvrđuje crnogorska posvećenost integracijama, kao uslovu ekonomskog i demokratskog napretka. Naglašava se obaveza državnih organa da ispunjavaju obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Okvirnog dokumenta Partnerstva za mir, a članstvo u EU i NATO potvrđuje se kao strateški prioritet.

Rasprava o priznanju Kosova bila je stavljena na dnevni red Skupštine 16. juna, na predlog Narodne stranke, ali je izostala zbog opozicionog bojkota Parlamenta.

XS
SM
MD
LG