Linkovi

Brisel: EU bez odluke o odmrzavanju sporazuma sa Srbijom


Savet ministara Evropske unije nije doneo odluku o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, zbog protivljenja Holandije koja smatra da Srbija nije dostigla puni stepen saradnje sa Haškim tribunalom. Ostale članice EU su podržale produžetak sporazuma, izjavio je predsedavajući Saveta, francuski šef diplomatije Bernard Kušner. Uprkos spremnosti Srbije da izručenjem ratnih zločinaca saradjuje sa Haškim sudom, holandski ministar inostranih poslova Maksim Verhagen izjavio je u Briselu da će njegova zemlja nastaviti da blokira sporazum sve dok Srbija ne ispuni njenu definiciju «pune saradnje sa tribunalom». «Svi članovi Saveta ministara Evropske unije složili su se na sastanku 24. aprila da neće biti prelaznog sporazuma dok ne bude pune saradnje Srbije sa Haškim sudom. Takodje je neophodno da Savet ministara bude jednoglasan u svojoj odluci. Ja sam jasno stavio na znanje da, po mom mišljenju, u ovom trenutku nema pune saradnje pa tako neće biti ni prelaznog sporazuma, iako naravno pozdravljamo i podržavamo sve pozitivne korake koje je preuzela srpska vlada.»

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Djelić izrazio je razočarenje zbog stava Holandije posle sastanka. «Ohrabruje nas što smo videli da je 25 zemalja zastupalo slučaj Srbije, zajedno sa celom Evropskom komisijom, dok je ujedno veoma razočaravanjuće što će jedna zemlja, kako smo čuli – jedan čovek – odlučivati o budućim koracima evropske integracije Srbije.»Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc informisao je ministre EU o naporima Srbije da uhapsi generala Ratka Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića. Prema oceni stranih medija, protivljenje Holandije izaziva frustracije ostalih članica EU koje žele da podrže pro-evropsku vladu u Srbiji. Mnogi ministri izjavili su da su spremni da podrže Prelazni trgovinski sporazum, koji Beogradu nudi pomoć i trgovinski pristup Uniji, budući da je Srbija u julu uhapsila najtraženijeg haškog begunca Radovana Karadžića. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana rekao je danas vođena "pozitivna i konstruktivna debata o Srbiji" i da su svi izrazili spremnost da sarađuju sa Srbijom, kako bi sa njom imali što bliskije odnose. Solana je naveo da će u Njujork uskoro biti održani brojni sastanci, te da se početkom oktobra biti održava samit EU, izrazivši nadu da će se tada razgovarati o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

U Beogradu se ističu nepovoljne posledice odlaganja

U Beogradu se do poslednjeg trenutka verovalo da će ministri Evropske unije odmrznuti Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, a u reakcijama se ističu nepovoljne posledice tog odlaganja.

I predsednik Srbije Boris Tadić verovao je da će do dogovora u Evropskoj unij doći do kraja dana, ali je zatim ocenio da će Srbija imati problema sa negativnom odlukom iz Brisela. Suočavamo sa preprekama i nerazumevanjem tog procesa koji iskazuju pojedine države u EU, a pre svega Holandija zbog poznatog srebreničkog slučaja ili tragedije, rekao je Tadić i dodao da će imati problema da javnosti u Srbiji objasni takav pristup Holandije ali da će Srbija morati da se suoči sa realnošću.

Direktorka Vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević napominje da je za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sledeća šansa Srbije decembarsko zasedanja Saveta ministara Evropske unije, ali i upozorava da Srbija gubi dragocena tri meseca. To su tri meseca koja dosta mogu da znače jačanje osećanja pripadnosti i shvatanja da smo Evropljani, kaže Tanja Miščević i ističe da je velika razlika između početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma koji je mogao da počne sada a odložen je za početak iduće godine.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenjuje da će za odlaganje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom za građane značiti da cene neće padati i da će dinar dodatno slabiti, a za državu će značiti slabiji kreditni rejting, odnosno veće marže kod dobijanja pozajmica od međunarodnih kreditora.

XS
SM
MD
LG