Linkovi

Problemi sa crevima mogli bi da se povežu sa razvojem autizma


Pre deset godina, jedna druga studija zaključila je da možda postoji veza. Ta studija je kasnije opovrgnuta, ali sumnja je ostala. Sada je nova studija pružila snažne dokaze protiv bilo kakve povezanosti.

Kod Artura Andersona razvili su se hronični stomačni problemi i počeo je da pokazuje znake autizma ubrzo nakon što je primio vakcinu protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. Njegova majka kaže da su oba stanja povezivana sa vakcinom.

«Bio je bolestan dok je dobijao vakcine. I ostao je bolestan. Javili su se stomačni problemi. Počeo je da gubi moć govora i sposobnost da napravi kontakt očima. I zatim mu je ustanovljena dijagnoza autizma».

MMR vakcina sadrži malu količinu živog virusa malih boginja. Teorija je bila da taj virus uzrokuje zapaljenje creva koje zatim ispušta otrove u krvotok oštećujući razvoj mozga. Istraživači sa Kolumbija univerziteta kažu da rezultati njihove studije dokazuju da to nije tačno. Doktor Medi Hornig.

«Nismo našli nikakve dokaze koji bi potkrepili vezu izmedju vakcine protiv malih boginja, zapaljenja creva i autizma».

Doktor Hornig i drugi proučavali su 38 dece obolele od crevnih bolesti. 25 njih je imalo autizam. Istraživači su ustanovili da je većina autistične dece imala zapaljenje creva i znake autizma pre nego što su primila vakcinu. Nekoliko uglednih lekara nazvalo je studiju konačnom. Doktor Meri Mekormik.

«Ova studija je poslednja reč kojom se odbacuju hipoteze o povezanosti MMR vakcine sa autizmom».

Medjutim, kritičari kažu da je studija bila premala da bi bila konačna. Oni takodje ukazuju da se ona nije bavila drugim teorijama o autizmu. Sudeći prema jednoj od njih, konzervans u nekim od vakcina uzrokuje autizam. Medjutim, studija je ostavila jedno pitanje za dalje istraživanje. Problemi sa crevima mogli bi da se povežu sa razvojem autizma, kažu istraživači. Ali ne i sa vakcinom.

XS
SM
MD
LG