Linkovi

Srdjan Milić: Moramo aplicirati do kraja fancuskog predsjedavanja EU


Nacionalni savjet za evropske integracije mora dati ključni doprinos u vezi sa apliciranjem Crne Gore za članstvo u Evropskoj uniji, iako odluku o tome donosi Vlada, smatra predsjednik tog tijela i lider Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Milić, koji je za četvrtak zakazao prvu sjednicu NSEI, rekao je kako je spreman da sasluša ''sve razloge za i protiv aplikacije, smatrajući da se određeni rokovi, definisani u rezolucijama o ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, moraju poštovati, odnosno da se do kraja godine mora aplicirati''.

On je ocijenio da Crna Gora mora aplicirati do kraja fancuskog predsjedavanja EU, ne zbog toga što će imati benificije dan poslije aplikacije, već zbog činjenice da Unija izuzetnu pažnju poklanja onim zemljama koje definišu i poštuju rokove.

''Nas niko nije tjerao da taj rok definišemo, ali je na nama da ga ispunimo', kazao je Milić.

On je rekao da će se na prvom sastanku razgovarati na koji način poziciju NSEI vide njegovi članovi i koje su prve aktivnosti na koje bi se trebalo usmjeriti, prije svega da li je to borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Milić je rekao da treba težiti da NSEI odluke donosi konsenzusom, da ne bude preglasavanja.

Početak rada Nacionalnog savjeta za evropske integracije približiće Crnu Goru još jedan korak prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocijenila je danas Narodna stranka.

Oni smatraju da formiranje NSEI na čelu sa predstavnikom opozicije, predstavlja prvi iskorak u procesu demonopolizacije procesa evropskih intergracija.

XS
SM
MD
LG