Linkovi

Grinspen: SAD po svemu sudeći neće izbeći ekonomsku recesiju


Nevolje najvećih američkih finansijskih kompanija se nastavljaju, a bivši predsednik američkih Federalnih rezervi, Alen Grinspen, kaže da bi još veći broj tih institucija mogao da zapadne u probleme i da Sjedinjene Države po svemu sudeći neće izbeći ekonomsku recesiju.

Pošto je vodio američku Centralnu banku od 1987. do pre dve godine, Alen Grinspen je i dalje jedan od najuticajnijih američkih glasova u sektoru ekonomije. Grinspen kaže da sadašnja finansijska klima u Sjedinjenim Državama, u kojoj je federalna vlast osetila obavezu da preuzme kontrolu nad dva kreditna giganta i preuzme glavnu investicionu kompaniju, predstavlja nešto što nikada ranije nije viđeno. Kao gost programa televizijske mreže ABC, Grinspen je istakao da primer još jedne poznate investicione firme, «Leman braders», koja je blizu kolapsa, samo povećava njegovo zaprepašćenje.

«Ovo je nešto što se događa jednom u pola stoleća, možda jednom u veku. Nema dileme da je ovo proces koji prevazilazi sve što sam ikada video. Pri tome, to još nije rešeno i još ima šanse da ode dalje.»

Grinspen je povezao krah finansijskih firmi sa komešanjem na američkom stambenom tržištu, dodavši da sadašnja slika neće da se poboljša sve dok se ne stabilizuju sve niže cene kuća u Sjedinjenim Državama. Federalna vlada je nešto ranije obezbedila hitan kredit investicionom gigantu «Ber Sternsu» i pomogla da se firma proda jednoj rivalskoj korporaciji. Administracija predsednika Buša je prošle nedelje preuzela dve privatne hipotekarne firme, koje su poslovale pod državnim pokroviteljstvom, «Fani Mej» i «Fredi Mek», da bi ih spasla od bankrotstva. Grinspen međutim smatra da beskrajna državna spasavanja nisu dobra ideja.

«Ne bi trebalo da pokušavamo da spasemo svaku pojedinačnu instituciju. Uobičajena cena finansijske promene obuhvata dobitnike i gubitnike, u meri u kojoj ti otkupi odvlače naše oskudne rezerve, vi podrivate rast ekonomije i na posletku dobijate stagnaciju.»

Ali bivši šef Federalnih rezervi kaže da pojedine firme i institucije ipak zaslužuju pomoć.

«Postoje određene vrste institucija koje su u toj meri fundamentalne za funkcionisanje pretvaranja štednje u realne investicije u ekonomiji da u veoma retkim prilikama – a ovo je jedna od takvih – postaje poželjno sprečiti da budu grubo likvidirane na način koji bi doveo do poremećaja.»

Uprkos krizi u sektoru stanovanja, velikim promenama cena energenata i porastu broja nezaposlenih, američka ekonomija nastavlja da raste, mada usporeno. Grinspen je napomenuo da je pesimista u pogledu izgleda da Sjedinjene Države i ostale velike ekonomije izbegnu sveukupnu recesiju, ustvrdivši da su šanse «manje od 50 odsto».

«Ne mogu da poverujem da bismo mogli da imamo krizu koja se dešava jednom u sto godina bez znatnog uticaja na stvarnu globalnu ekonomiju. Rekao bih da je upravo to ono što se uistinu sada događa.»

Grisnpen je zapazio i neke ekonomski pozitivne elemente: nedavni pad cena nafte i takođe smanjenje inflacije u Sjedinjenim Državama. On je rekao da bi bio veoma zadovoljan ako Sjedinjene Države uspeju da preduprede recesiju, ali je zaključio da se lično ne bi kladio na to.

XS
SM
MD
LG