Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš šalje dodatne trupe u Avganistan


Predsednik Buš je izjavio da će bataljon marinaca, koji je po rasporedu trebalo da stigne u Irak u novembru, umesto toga otići u Avganistan. Isto će biti i sa borbenom brigadom američke vojske u januaru.

"Ova naša kontinuirana posvećenost avganistanskom narodu ilustruje potpuni kontrast: dok teroristi i ekstremisti namerno ciljaju nevine ljude i ubijaju ih, koalicione i avganistanske snage rizikuju svoje živote da bi zaštitili nedužne."

U svom redovnom subotnjem obraćanju naciji putem radija predsednik Buš je rekao da Amerika ostaje u ofanzivi u Iraku. Kako je naglasio, sada naizgled postoji određeni stepen postojanosti kada je reč o poboljšanju bezbednosti posle njegove odluke da prošle godine pošalje dodatnih 30 hiljada vojnika.

"I dok je neprijatelj u Iraku i dalje opasan, mi smo preuzeli ofanzivu, a iračke snage postaju sve sposobnije da predvode i pobeđuju u borbama. Kao rezultat svega toga, u mogućnosti smo da sprovedemo politiku "povratka zasnovanom na uspehu" - odmosno da smanjimo broj američkih borbenih snaga u Iraku, jer se uslovi na terenu tamo neprekidno poboljšavaju".

Predsednik je rekao da će oko osam hiljada vojnika napustiti Irak do sledećeg februara, među njima bataljon marinaca iz pokrajine Anbar, borbena brigada vojske i preko tri hiljade pripadnika avijacije, građevinskih inženjera i vojne policije. Predsednik Buš je tu odluku prvobitno saopštio u govoru američkim vojnim komandantima tokom ove nedelje. Predsednički kandidat njegove Republikanske stranke, senator iz Arizone Džon Mekejn odgovorio je na to obraćanje hvaleći predsednikovu odluku da pošalje dodatne trupe u Irak. U pisanom saopštenju, Mekejn je kritikovao svog rivala, demokratskog predsedničkog kandidata Baraka Obamu, jer je obećao da će sve američke vojnike povući iz Iraka u roku od 16 meseci. Mekejn je to obećanje nazvao duboko neodgovornim.

Obama je na predsednikovu opvonedeljnu najavu reagovao rekavši novinarima u državi Ohajo da bi raspored za povlačenje trupa iz Iraka primorao iračko političko rukovodstvo da preuzme veću odgovornost za bezbednost u zemlji.

"Bez rasporeda za povlačenje naših borbenih brigada, nastavićemo da iračkim liderima pišemo blanko čekove, umesto da na njih izvršimo pritisak da prevaziđu međusobne razlike. Stoga je predsednikova priča o povratku zasnovanom na uspehu, samo novi naziv za nastavak pravljenja istih strateških grešaka koje dominiraju u našoj spoljnoj politici preko pet godina".

Obama i Mekejn se obojica zalažu za povećanja broja vojnika u Avganistanu, ali senator iz Ilinoisa kaže da predsednikov potez nije dovoljan jer do najznačajnijeg povećanja neće doći još čitavih pet meseci.

"Njegov plan neće ispuniti očekivanja. To je nedovoljno vojnika, nedovoljno sredstava i nedovoljno brzo".

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je rat u Iraku drugi na listi pitanja o kojima razmišljaju glasači pred novembarske predsedničke izbore. Na prvom mestu je ekonomija.

XS
SM
MD
LG