Linkovi

Jeremić: Tražimo od SAD da se ne protive inicijativi o Kosovu u Ujedinjenim nacijama


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić doputovao je u posetu SAD i odmah se sastao sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs i savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, Stivenom Hedlijem.

Ministar Jeremić izjavio je novinarima u ambasadi Srbije u Vašingtonu da je od svojih američkih sagovornika tražio da se SAD ne usprotive inicijativi Srbije da Generalna skupština Ujedinjenih nacija od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Jeremić je rekao da se SAD protive toj ideji, ali i da je tokom razgovora sa državnom sekretarkom Rajs i savetnikom za nacionalnu bezbednost Hedlijem, izneo čvrst stav Srbije da neće odustati od inicijative.

„Obrazožio sam im naše razloge, zbog kojih verujemo da će ta incijativa doprineti miru i stabilnosti na Balkanu", istakao je Jeremić i dodao da očekuje da se SAD neće protiviti incijativi, s obzirom da je i njima u interesu mir i stabilnost na Balkanu.

Jeremić tokom današnjih razgovora nije dobio konačan odgovor na pitanje kako će se SAD ponašati na sednici Generalne skupštine UN, ali mu je, kako je rekao, poručeno da će SAD uzeti u obzir i razmotriti argumentaciju Srbije.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Denijel Frid nedavno rekao da ta inicijativa konfrontira Srbiju sa dve trećine Evropske unije i da ona nije u interesu Srbije, koja - kako se izrazio "mora da nađe put prema budućnosti, a ne da se drži proslošti".

Govoreći o ostalim temama rezgovora sa američkim zvaničnicima, šef diplomatije Srbije pomenuo je bilateralne odnose, koje je ocenio kao najlošije od 1999. godine, a zatim se posvetio pitanju, koje je privuklo veliku pažnju tokom jučerašnjeg popodneva – izručenju sprskog državljanina Miladina Kovačevića, koga SAD traže zbog nanošenja teških telesnih povreda jednom Amerikancu.

„Moji sagovornici su izrazili očekivanja da će se Miladinu Kovačeviću suditi u Americi, a ja sam im preneo da je Srbija ozbiljna država koja poštuje zakone i da ne postoji pravni i ustavni način na koji bi Kovačević protiv svoje volje bio izručen", rekao je Jeremić i dodao da je sagovornicima poručio da bi Kovačević mogao na fer i transparentan način da bude procesuiran u Srbiji.

XS
SM
MD
LG