Linkovi

Barak Obama zauzeo agresivniji stav - Džon Mekejn dobija na popularnosti


Demokratski predsednički kandidat Barak Obama zauzeo je agresivniji stav nego do sada uzvraćajući na optužbe svog republikanskog suparnika senatora Džona Mekejna. Sve negativnija izborna kampanja za Belu kuću dolazi u jeku ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da Mekejn dobija na popularnosti posle prošlonedeljne nacionalne konvencije Republikanske stranke.

Senator Obama je na jušerašnjem zboru u Virdžiniji rekao da Džon Mekejn u stvari nastavlja politiku predsednika Džordža Buša. Osvrćući sa na Mekejnovu tvrdnju da će doneti promene, Obama je – kako se izrazio – rekao da kozmetika ne znači promenu.

Mekejnova kampanja je iskoristila priliku da Obamin komentar nazove sramnom uvredom na račun Mekejnovog potpredsedničkog partnera, guvernerke Aljaske, Sare Pejlin. Senator Obama je to demantovao danas na izbornom skupu u Norfoku, Virdžiniji, rekavši da se Mekejnov tabor služi neistinom i nečasnom taktikom.

«I tako ćemo još jednu godinu ili još četiri godine proći bez da rešavamo pitanja koja su za vas važna. Dosta toga! Nije važno šta govore o meni, ali ja isuviše volim ovu zemlju da bih im dozvolio da otmu još jedne izbore lažima, lažnim emocijama i politikom prljavih napada na ličnosti. Zaista je dosta.»

Prljava taktika je aluzija na napade na demokratskog predsedničkog kandidata 2004. godine, Džona Kerija, kojeg su neki od veterana Vijetnamskog rata optužili da je preuveličavao svoj doprinos u tom ratu.

Obamin agresivniji ton prema Mekejnovoj kampanji usledio je u jeku novih ispitivanja javnog mnjenja koja pokazuju da su Mekejn i njegova partnerka Pejlin sada ispred Obame i njegovog potpredsedničkog partnera, senatora Džoa Bajdena.

Pejlinova se pokazala vrlo popularnom u konzervativnim krugovima kao i među ženama. Republikanci su takođe preusmerili kampanju prema umerenim biračima, predstavljajući Mekejna i Saru Pejlin kao disidente koji žele da reformišu Vašington.

«Prijatelji moji nemojte sumnjati u to da ćemo pobediti na ovim izborima, i želim unapred da upozorim staro društvo u Vašingtonu -- koje troši, koje ne radi ništa i prvo brine o sebi umesto o zemlji – promene dolaze, i to dolaze u našu prestonicu, mi ćemo sve to da očistimo.»

Porast Mekejnove popularnosti i brzi uspon Sare Pejlin kao nacionalne figure zabrinjavaju demokrate, koji apeluju na Obamu da se oštrije suprotstavlja republikanskim napadima.

U medjuvrmenu, Mekejnov tabor je osnovao grupu republikanki nazvanu Odred Sare Pejlin za istinu, koji će braniti guvernerku Aljaske od, kako republikanci smatraju, nepravednih napada demokratske strane.

XS
SM
MD
LG