Linkovi

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završio posetu Beogradu


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završio je posetu Beogradu, gde je više puta ponovio da je oprezni optimista u pogledu dalje saradnje Srbije sa Tribunalom i izrazio očekivanje da će se preostala dva optuženika, Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Hagu.

Drugog dana posete Serž Bramerc razgovarao je sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je rekao da je nova vlast u Beogradu potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu. Tadić je naglasio, kaže se u saopštenju njegovog kabineta, da je potrebno da svi koji su počinili zločine budu adekvatno kažnjeni pre svega zbog porodica žrtava, zadovoljenja pravde i pomirenja među narodima bivše Jugoslavije.

Premijer Mirko Cvetković obavestio je Serža Bramerca o dosadašnjim naporima u okviru saradnje sa haškim sudom, istakao da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Tribunalom i izrazio nadu da će glavni tužilac to imati u vidu kada o saradnji Srbije bude izvestio Evropsku uniju. Tužilac Bramerc je u razgovoru sa premijerom Cvetkovićem istakao da je hapšenje Radovana Karadžića veliki napredak u saradnji Srbije i Tribunala i izrazio očekivanje da će se i preostala dva optuženika Ratko Mladić i Goran Hadžić uskoro naći u Hagu.

Beogradski mediji prenose izjavu šefa Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasima Ljajića koji je rekao da u ovom trenutku nisu locirani ni Mladić ni Hadžić, ali da se čini sve da se to uradi. Bilo je nekih navoda da je Ratko Mladić u Srbiji, ali da to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, rekao je Ljajić i zatim izneo podatak da nedostaje deo dokumentacije koju je Ratko Mladić podneo za izdavanje lične karte :

"Imamo kopiju lične karte, ali nedostaje dokumentacija sa otiskom prstiju što će biti predmet dalje istrage na koji je način on dobio ličnu kartu a da se verovatno nije ni pojavio u nekoj stanici policije", rekao je Ljajić.

On je ocenio da će ministri Evropske unije na odgovarajući način vrednovati napore Srbije u saradnji sa Tribunalom, od čega zavise evropske integracije zemlje. Inače, vlasti u Beogradu očekuju da šefovi diplomatija zemalja članica Unije već u ponedeljak u Briselu razmotre deblokiranje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG