Linkovi

Kontrola nad hipotekarnim gigantima pozitivno će uticati na tržište nekretnina


Reakcije na odluku američke vlade da preuzme kontrolu nad hipotekarnim gigantima Feni Mej i Fredi Mek uglavnom su bile pozitivne. Vrijednost akcija na berzama je skočila, dok eksperti ističu da će verovatnoi biti snižene kamatne stope na hipoteke.

Bert Ilaj, ekspert za finansiranje hipoteka, kaže da će odluka o preuzimanju Feni Mej i Fredi Meka biit povoljna za pojedine američke potrošače.

"Sadašnji i budući kućevlasnici očekuju da će to doprineti snižavanju kamatnih stopa na hipoteke."

Ilaj ističe da bi ukoliko kamatne stope na nacionalnom nivou budu manje od 6,5 odsto, to moglo da da nepohodan podsticaj uzdrmanom tržištu nekretnina. Cene kuća u Sjedinjenim Državama su prošle godine pale za 15 odsto. Kreditno tržište ove godine nije funkcionisalo kako treba s obzirom na to da su finansijske institucije pooštrile uslove za dobijanje zajmova, pokušavajući da sačuvaju kapital u svetlu kreditne krize koja je izbila u avgustu 2007. godine.

Nekoliko investicionih banaka je zapalo u probleme, dok je zabeležen oštar pad vrednosti akcija finansijskih institucija. Džefri Palma, stručnjak u njujorškoj brokerskoj kompaniji USB kaže da su finansijska tržišta pozdravila preuzimanje dve kompanije.

"Nema sumnje da su reakcije na preuzimanje hipotekarnih institutcija pozitivne i da taj potez ublažava postojeću nesigurnost . Mislim i da verovatno ograničava mogućnost oštrog ekonomskog pada u Sjedinjenim Državama."

Još međutim nije jasno koliko će novca poreskih obveznika biti utrošeno na preuzimanje, u okviru koga će vlada biti većinski vlasnik akcija Feni Mej i Fredi Meka. Ukida se i plaćanje dividendi vlasnicima javnih akcija i otpušta menadžment tih kompanija. Nakon oporavka tržišta nekretnina, kapacitet obe institucije će biti smanjen i za nekoliko godina one će verovatno biti prodate privatnim investitorima.

Feni Mej i Fredi Mek drže hipotekarne obveznice u vrednosti od nekoliko biliona dolara, dok njihove akcije poseduju veliki investitori širom sveta. Poznati investitor Voren Bafet pozdravio je vladinu akciju, ističući da nije bilo drugog izbora, s obizrom na njihovo ogromno učešće u američkom tržištu nekretnina.

Pojedini kritičari međutim ističu da je reč o vladinom upadu u privatni sektor, koji će verovatno imati neočekivane, dugoročne posledice. Feni Mej i Fredi Mek su 40 godina funkcionisali uz nedovoljno izraženu garanciju vlade, koja je sada više nego jasna.

XS
SM
MD
LG