Linkovi

Sporazum o mogućoj podeli vlasti u Zimbabveu


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe i opozicioni lideri saglasili su se da počnu pregovore o sporazumu o mogućoj podeli vlasti, što predstavlja privremeni prvi korak ka rešavanju političke krize u toj zemlji.

Mnogi u medjunarodnoj zajednici odbili su da priznaju Mugabeovu pobedu na izborima 27 juna na kojima je on bio jedini kandidat. Njegov glavni protivnik, Morgan Čvangirai, iz Pokreta za demokratske promene, napustio je predsedničku trku zbog kampanje nasilja uperene protiv njegovih pristalica, uprkos njegovoj pobedi u prvoj rundi glasanja u martu ove godine.

Mada su pregovori u toku, nije poznato koliko su oni suštinski uspešni. Ipak, bilo kakvi pregovori su bolji od nasilja, vidjenog tokom prolećnje predizborne kampanje, u kome je više od 100 opozicionih aktivista ubijeno, a na hiljade povredjene.

Mugabe, koji je ranije govorio da ga " samo Bog" može ukloniti sa položaja predsednika, nije spreman da sam prihvati podelu vlasti. I zaista, nagovoriti ga samo da sedne za pregovarački sto zahtevalo je veliki medjunarodni pritisak, naročito od strane afričkih lidera. U vreme kada su on i Čvangirai uz simbolično rukovanje saopštili da je postignut sporazum, Evropska unija je preduzimala mere za proširivanje sankcija prema većem broju funkcionera i kompanija povezanih sa vladom Zimbabvea. Slična akcija UN je takodje moguća, ako uslovi u Zimbabveu nastave da se pogoršavaju. Međunarodna zajednica nastaviće da pažljivo prati situaciju dok dve strane budu nastojale da postignu okvirni dogovor koji bi im omogućio da osnuju vladu nacionalnog jedinstva. Ipak, najbolje rešenje bi bilo da se uzme u obzir želja naroda Zimbabvea, izražena na izborima 29-tog marta, za novo rukovodstvo u toj zemlji koja je propatila tako mnogo.

XS
SM
MD
LG