Linkovi

Kršenje ljudskih prava u Iranu


Poslednjih meseci, međunarodna zajednica pokušava da nagovori iranski režim da se odrekne tehnologije koja bi mogla da dovede do nuklearnog oružja. Ali opasnost koja preti svetu od Irana naoružanog takvim oružjem ne bi trebalo da skrene pažnju sa kršenja ljudskih prava, koja taj režim sprovodi protiv iranskog naroda.

Razmotrimo neke nedavno slučajeve: Mohamad Hašemi i Bahare Hedajat uhapšeni su ranije ovog meseca i poslati u zatvor Evin. Njih dvoje su istaknuti studentski lideri koji su aktivno protestovali zbog zatvaranja troje kolega sa teheranskog univerziteta Amir Kabir. Prema izveštajima, više od 12 drugih studenata uhapšeno je širom Irana, posle protesta kojima je obeležena godišnjica nasilnih napada policije na iranske studente, 9. jula 1999. godine.

Prošlog meseca, novinarka i aktivistkinja za prava žena, Mabube Karami, svirepo je premlaćena, uhapšena i odvedena u zatvor Evin. Kao članica kampanje Milion potpisa, kojom se tražilo ukidanje iranskih zakona diskriminatornih prema ženama, Karami je - kako je telefonom saopštila svojoj majci - zajedno sa još nekoliko žena započela štrajk glađu, protestujući zbog užasnih uslova u zatvoru Evin. U intervjuu za internet sajt Ruz on lajn, majka Mabube Karami je preklinjala vlasti rekavši "Sramota je da ova deca, ove žene, budu u zatvoru. Takav tretman nije dostojan Iranaca. Nije dostojan ljudskih bića."

Majka jednog drugog iranskog aktiviste za ljudska prava takođe je govorila nedavno u ime svog deteta. Farzad Kamangar je iranski Kurd, učitelj i aktivista za kulturna prava, koji je osuđen na smrt kao "neprijatelj Boga." Njegova majka je izjavila da je njen sin nastojao da ljudi dobiju građanska prava. "Pozivam sve strane da mi pomognu da spasem svog sina pogubljenja," preklinjala je ona. "Faraz nije samo moj sin, on je sin svih Iranaca i ja pozivam sve da se uhvate za ruke i odbrane ljudskost."

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je da je neprihvatljivo za bilo koje ljudsko biće da živi pod tiranijom. Ona je govorila o ljudima, kao što su ovi mladi Iranci izloženi progonima vlasti zbog toga što na miroljubiv način nastoje da osiguraju sopstvene slobode.

"Uprkos svim izazovima ti hrabri asovi ljudskih prava ne odustaju. Oni su inspiracija za sopstvene sugrađane i za sve nas," rekla je Kondoliza Rajs. "Mi, u Sjedinjenim Državama," dodala je ona, "i dalje verujemo da je naša dužnost da podržimo te hrabre muškarce i žene."

XS
SM
MD
LG