Linkovi

Predsednik Buš: Na Bliskom istoku započela “nova era”


Predsednik Džordž Buš kaže da je na Bliskom istoku započela “nova era”. "Ta nova era zasnovana je na jednakosti svih ljudi pred Bogom. Ona je zasnovana na razumevanju da moć podrazumeva poverenje naroda, i treba da se koristi uz pristanak onih kojima se upravlja – a oni na vlasti po zakonu treba da dele pravdu jednaku za sve.

Ta nova era nudi nadu milionima širom Bliskog istoka koji žude za budućnošću mira, napretka I mogućnosti…” istakao je Buš. Američki predsednik izneo je te komentare u govoru u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Emirati su načinili ekonomski I politički napredak. Otvorili su vrata medjunarodnoj trgovini a žene sada zauzimaju važna mesta u vladi. Ova zemlja je takodje održala izbore za članove Federalnog nacionalnog saveta. Osim toga, Ujedinjeni Arapski Emirati pokazuju toleranciju prema verskim manjinama. Medjutim, islamski ekstremisti ugrožavaju taj napredak, kaže predsednik Buš.

“Ekstremisti mrze slobodu i mrze demokratiju – jer one podstiču versku toleranciju I ljudima omogućavaju da biraju sopstvenu budućnost. Oni mrze vladu Emirata jer ne deli njihovu mračnu viziju. Mrze Sjedinjene Države, jer znaju da stojimo uz vas u suprostavljanju njihovim brutalnim ambicijama. Gde god da odu, pribegavaju ubistvima i strahu kako bi izazvali nestabilnost koja ide na ruku njihovim ciljevima”, ukazao je Buš.

Bitka protiv snaga ekstremizma je, prema rečima predsednika Buša, “velika ideološka bitka našeg vremena”. “Medjutim, slobodne nacije imaju oružje moćnije od bombi ili metaka. To je želja za slobodom I pravdom. 12 miliona Iračana pokazalo je tu želju kada su izašli na izbore, prkoseći Al Kaidi. Taj duh je takodje bio očigledan kada su hiljade Libanaca protestovale tražeći kraj sirijske okupacije njihove zemlje. A svakoga dana, disidenti i novinari u zemljama kao što je Iran usudjuju se da podignu glas protiv represije I nepravde”, ističe Buš. Sjedinjene Države podržavaju borbu za slobodu na Bliskom istoku.

“Mi čujemo vaše povike za pravdom” rekao je predsednik Buš. “Delimo vašu želju da imate slobodnu I prosperitetnu budućnost. Dok se borite da pronadjete svoj glas i nadjete svoje mesto na ovom svetu, SAD će stajati uz vas”, poručio je američki predsednik.

XS
SM
MD
LG