Linkovi

Oluja Hana uzrokovala velike poplave na Haitiju


Dok gradjani Haitija nastoje da se oporave od još jedne velike oluje, koja je zahhatila to ostrvo ovog leta, SAD reaguju vanrednom i humanitarnom pomoći.

Tropska oluja Hana je uzrokovala velike poplave na Haitiju u kojima je izgubilo život najmnanje 137 osoba, a mnoge se nalaze na krovovima kuća bez hrane ili vode. Neki delovi priobalnog područja izolovana su od ostatka zemlje poplavama ili klizištima što je stvorilo situaciju koju je predsednik Haitija Rene Preval nazvao katastrofalnom.

Medjunarodni humanitarni timovi iz SAD već se nalaze na terenu, a SAD su i same hitno postupile na sličan način. Avioni i brodovi američke obalske straže vrše procenu štete, tragajući za preživelima uz istovremnu isporuku pomoći. Američki nosač aviona "Kirsardž" stigao je juče u jugozapadno primorsko područje Haitija radi ispruke vanredne pomoći i medicinskih potrepština - što predstalja veliki primer akcije Četvrte flote. Do sada, američka administracija je obezbedila 5 miliona dodatnih sredstava i preusmerila 5 miliona postojećih fondova, što predstavlja celokupan iznos od 10 miliona dolara radi hvatanja u koštac sa sadašnjom krizom na Haitiju. Američka agencija za medjunarodni razvoj takodje upućuje vanrednu pomoć u hrani u obastima zahvaćenim olujom, kao deo vanredne pomoći u iznosu od 45 miliona dolara prehrambenih proizvoda, koja je obezbedjena nakon aprilske krize cena prehrambenih artikala. Zalihe humanitarne pomoći uskladištene na osrtvru sada se distribuiraju, a dodatne količine će uskoro biti upućene iz Majamija.

I nove potencijalne oluje mogu da zahvate i SAD, ova zemlja će nastaviti u svojim nastojanjima na pomoći Haitiju, kako sa neposrednom humanitarnom pomoći, tako i sa dugoročnim nastojanjima na obnovi, u skladu sa informacijama koje pristižu.

XS
SM
MD
LG