Linkovi

Potpredsednik SAD Dik Čejni ponovo osudio vojnu akciju Rusije u Gruziji


Potpredsednik Dik Čejni ponovo je osudio vojnu akciju Rusije u Gruziji i izjavio da Tbilisi u potpunosti ima pravo da se pridruži NATO-u. Čejni je to rekao posle susreta sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem.

Četvrtog dana svoje posete Italiji, potpresednik Dik Čejni razgovarao je sa italijanskim premijerom Silviom Berluskonijem o rusko-gruzijskoj krizi. Čejni je, inače, doputovao u Italiju posle boravka u Gruziji, Azerbejdžanu i Ukrajini. On je stavio do znanja da Rusija ne može da se ponaša kako želi u Gruziji.

«Medjunarodna zajednica je jedinstvena u osudi ruske vojne akcije i jednostranih pokušaja Rusije da silom oružja izmeni medjunarodno priznate granice Gruzije.»

Čejni je dodao da se članice NATO-a slažu da Gruzija i Ukrajina imaju svako pravo da ojačaju svoje veze sa Zapadom i pridruže se alijansi. On je takodje rekao da zapadne granice Rusije nisu nikad bile bezbednije zahvaljujući uspešnoj izgradnji demokratija širom Evrope. Dvojica lidera su takodje razgovarali o Iranu.

«Složili smo se da se Iranu ne sme dozvoliti da se domogne nuklearnog oružja. Razgovarali smo o medjunarodnim nastojanjima da se režim u Teheranu ubedi da poštuje svoje obaveze precizirane u više rezolucija Saveta Bezbednosti UN koje od njega traže da obustavi obogaćivanje uranijuma i obelodani sve svoje nuklearne aktivnosti».

Čejni je takodje rekao da Italija i SAD nastavljaju da saradjuju na jačanju uzajamne ekonomske saradnje. Potpredsednik Čejni završava svoju posetu Italiji sutra, a premijer Berluskoni prihvatio je njegov poziv da se sledećeg meseca pridruži njemu i predsedniku Bušu prilikom obeležavanja dana Kristifora Kolumba u SAD.

XS
SM
MD
LG