Linkovi

Sergej Lavrov: Ruski vojnici će ostati na teritoriji Južne Osetije i Abhazije


Ministar inostranih poslova Rusije, Sergej Lavrov, na konferenciji za novinare u Moskvi, rekao je da će ruski vojnici, a ne mirovne trupe, ostati na teritoriji Južne Osetije i Abhazije kako bi odgovorili na, kako se izrazio, svaku eventualnu novu agresiju. Lavrov je ukazao da će oni biti tamo na zahtev predsednika parlamenata dve regije i na osnovu ruskog predsedničkog dekreta.

Lavrov kaže da će vojnici tamo ostati dugo, barem u doglednoj budućnosti. To je, ukazuje on, apsolutno neophodno da bi se sprečilo ponavljanje agresivnih akcija Gruzije. Na sastanku sa predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, ruski ministar odbrane Anatolij Serdjukov je rekao da će u Južnoj Osetiji i Abhaziji ostati po 3800 ruskih vojnika, ili ukupno 7600. Ministar inostranih poslova Lavrov je rekao da je odgovornost za mir u tampon zoni duž Južne Osetije i Abhazije sada u rukama medjunarodne zajednice.

On je dodao da Evropska unija upućuje gruzijskom rukovodstvu veoma jasan signal da je teret odgovornosti za mir u Abhaziji sada na Evropskoj uniji kao i na Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjenim nacijama. Ruski diplomata je primetio da bi bilo kakve gruzijske provokacije značile provociranje Evropske unije.

Prisustvo medjunarodnih posmatrača dogovoreno je juče u blizini Moskve, tokom razgovora francuskog predsednika Nikole Sarkozija i njegovog ruskog kolege Dmitrija Medvedeva. Gruzijski predsednik Mihail Saakašvili je rekao da je taj sporazum korak napred, ali je jasno stavio do znanja da su Južna Osetija i Abhazija neodvojivi delovi Gruzije. Rusija je priznala nezavisnost te dve secesionističke republike i ministar inostranih poslova Lavrov je najavio uspostavljanje diplomatskih veza sa njima. Rusija takodje traži da Južna Osetija i Abhazija učestvuju na medjunarodnim pregovorima u Ženevi o rešenju gruzijskog konflikta. Gruzijski ministar za reintegraciju, Temur Jakobašvili je odbacio pokušaj Rusije da dovede te dve republike za pregovarački sto.

«Ovo je apsolutno neprihvatljivo za Gruziju. Nećemo razgovarati sa ratnim zločincima, a lider Južne Osetije, Kokoiti, za nas je ratni zločinac. Oni nisu strana u ovom konfliktu, već ruske marionete, tako da na tom sastanku mogu da ih predstavljaju Rusi», rekao je Jakobašvili.

Predsednik Južne Osetije, Eduard Kokoiti i lider Abhazije Sergej Bagaš, bili su u Moskvi prošlog meseca kada je ruski parlament jednoglasno odlučio da prizna nezavisnost otcepljenih republika. Sa izuzetkom Nikaragve, nijedna zemlja nije sledila primer Moskve i priznala Južnu Osetiju i Abhaziju.

XS
SM
MD
LG