Linkovi

Moskva: Rusija pristala da povuče svoje snage iz kontroverzne tampon zone


Rusija je pristala da povuče svoje snage iz kontroverzne tampon zone koju je uspostavila duž granica separatističkih gruzijskih pokrajina Južne Osetije i Abhazije. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je to saopštio posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem.

Posle razgovora sa francuskim liderom u blizini Moskve ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će ruske snage biti povučene iz bezbednosne zone duž granica Južne Osetije i Abhazije na položaje na kojima su se nalazile pre 8. avgusta. Medvedev je rekao da se taj dogovor zasniva na garancijama da Gruzija neće ponovo upotrebiti silu. Francuski predsednik Sarkozi je izjavio da je svom ruskom kolegi predao pismo gruzijskog predsednika Mihaila Saakašvilija u kojem on izjavljuje da će poštovati taj zahtev. Medvedev je takodje rekao da će ruske trupe zameniti medjunarodni mirovni posmatači.

Ruski lider je precizirao da će se povlačenje obaviti u roku od 10 dana posle razmeštanja oko 200 posmatrača Evropske unije - do 1. oktobra ove godine. Medvedev je takodje rekao da će Rusija povući svoje snage u okolini gruzijske luke Poti u roku od sedam dana pod uslovom da Gruzija ne upotrebi silu protiv Abhazije. Dvojica lidera su takodje saopštili da će medjunarodni pregovori o knfliktima u Gruziji početi u Ženevi 15. oktobra. Medjutim, izneta su i suprotna gledišta o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije od strane Rusije. Francuski predsednik je izjavio da Rusija nema pravo da unilateralno prizna njihovu nezavisnost zato što postoje medjunarodno usvojene procedure za priznavanje nezavisnosti država. Medvedev je, medjutim, uzvratio da Moskva neće menjati svoju odluku. On je takodje optužio druge zemlje, uključujući SAD, da pokušavaju da obnove vojni potencijal Gruzije, mada nije izneo dokaze za tu tvrdnju. U pratnji francuskog predsednika Sarkozija bili su i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i visoki predstavnik EU Havijer Solana.

Rusko ministarstvo inostranih poslova je u medjuvremenu saopštilo da ruska mornarica planira da ove godine održi zajedničke vežbe sa mornaricom Venecuele u vodama Atlantskog okeana. Moskva je, inače, uputila prigovor na prisustvo američkih i brodova NATO-a u Crnom moru i na pristajanje američkih brodova u gruzijskim lukama, tvrdeći da bi oni mogli da dostave oružje Gruziji pod izgovorom dopremanja humanitarne pomoći. Američki zvaničnici su odbacili te tvrdnje.

XS
SM
MD
LG