Linkovi

Poslovi koji zahtevaju mentalnu aktivnost imaju skrivene dobrobiti


Jedno novo istraživanje pokazalo je da poslovi koji zahtevaju mentalnu aktivnost imaju skrivene dobrobiti oni pomažu da se mentalne sposobnosti očuvaju i u starijim godinama.

Mnogi od nas provode značajan deo života na poslu. Nova studija pokazala je da bi to ustvari moglo da ima neke dobrobiti, kao neka vrsta dodatka uz platu. Psiholog Gaj Poter iz medicinskog centra univerziteta Djuk proučava mozak.

«Koristite ga ili ćete ga izgubiti,» kaže on.

Poter je u studiji ustanovio da raditi posao koji je intelektualno zahtevan pomaže u razvoju misaonih sposobnosti koje nam ostaju i u dubokim godinama – bez obzira na nivo inteligencije ili nivo obrazovanja.

«Ustanovili smo to za poslove koji su povezani sa organizacionim zadacima, koji zahtevaju istraživanje i odgovor na nešto novo što bi moglo da se dogodi na poslu svakoga dana».

Poter i njegove kolege proučavale su više od hiljadu veterana Drugog svetskog rata. Oni su sada stariji ljudi, ali su, u vreme kada su pristupili vojnoj službi, imali test inteligencije.

Počevši od 60. godine, oni su imali periodične testove inteligencije radi ispitivanja njihovih mentalnih sposobnosti. Istraživači su ustanovili da su oni koji su imali najviše dobrobiti, bili oni koji su imali lošije rezultate na testu inteligencije u mladosti. Naprotiv, posao koji je bio fizički zahtevan bio je povezan sa opadanjem mentalnih sposobnosti kasnije u životu. Ali Poter ipak napominje da i fizički poslovi mogu da imaju dobrobiti po mentalne sposobnosti. On kaže da se radi više o vrsti posla u svakom pojedinačnom slučaju.

«Generalno, posao koji se stalno ponavlja verovatno čini manje za vas kognitivno, nego posao koji zahteva rešavanje većeg broja problema,» kaže on.

Veruje se da je ovo prva studija koja je ispitivala uticaj posla na inteligenciju u starijim godinama. Poter kaže da intelektualno teži posao možda ne može da spreči demenciju ili Alchajmerovu bolest, ali da svakako može da odloži njihovu pojavu.

XS
SM
MD
LG