Linkovi

Brazil će ove godine proizvesti rekordnih 27 milijardi litara etanola


Gorivo neprekidno poskupljuje i mnoge zamlje razvijaju zamene za goriva koja se dobijaju iz nafte - kao što je benzin. U Sjedinjenim Državama, benzinu se najčešće dodaje oko 10 odsto etanola, goriva koje se pravi od biljki kao što su kukuruz ili šećerna trska. Međutim, u nekim delovima sveta etanol ima daleko veću ulogu. Najveći izvoznik etanola je Brazil i najveći deo vozila u toj zemlji koristi isključivo to gorivo. Ipak, organizacije za zaštitu životne sredine kažu da etanol neće moći da opstane kao zamena za benzin.

Vozači u Brazilu pune rezervoare svojih automobila etanolom - poznatim pod nazivom alcool. Ima ga na gotovo svakoj benzinskoj pumpi u Brazilu i košta otprilike isto kao benzin. Brazilski vozači smatraju da je korišćenje etanola umesto benzina logično.

"Zeleno gorivo, kako ga zovemo, tj. alcool, pogotovo danas kada se govori o zaštiti prirode, verujem da je izuzetno važno za ceo svet", kaže ovaj brazilski vozač.

Devedeset odsto novih automobila u Brazilu može da koristi alcool. Brazil je najveći svetski izvoznik etanola i drugi najveći proizvođač – odmah iza Sjedinjenih Država. Kompanija Dedini iz Sao Paola proizvodi opremu za destilerije etanola. Žoze Luiš Oliverio iz te kompanije, predviđa porast potražnje biogoriva u Sjedinjenim Državama, što bi koristilo izvoznicima etanola kao što je Brazil.

"Sjedinjene Države imaju plan da s benzinom pomešaju najpre 10, a potom i 20 odsto etanola. To će biti ogromna količina etannola i to bi otvorilo mogućnosti za etanol iz drugih zemalja", kaže on.

Iako Brazilci troše najveću količinu proizvedenog etanola, ipak izvezu oko 3 milijarde litara godišnje. Najviše uvoze Sjedinjene Države, uprkos carini od dva dolara po litru brazilskog etanola. Za proizvodnju etanola Brazilci koriste šećernu repu, dok Amerikanci prave etanol uglavnom od kukuruza.

Američka vlada kaže da bi proizvodnja etanola od šećerne repe u Sjedinjenim Državama koštala dvostruko više nego od kukuruza. Brazilski proizvođači šećera, medjutim, tvrde da njihova repa daje dvostruko više etanola po hektaru - u odnosu na kukuruz.

Borci za zaštitu životne sredine, sa svoje strane, upozoravaju da Brazil koristi previše zemlje za gajenje repe i drugih useva i ugrožava opstanak Amazonske prašume. Skot Pol, iz organizacije "Grinpis", kaže da bi brazilsko traganje za obradivom zemljom moglo da ugrozi prašumu, čije je nestajanje u novije vreme donekle zaustavljeno.

"Dominancija poljoprivrednog sektora ima najveći značaj za Brazilsku vladu. A to izuzetno brine kada se radi o životnoj sredini", kaže on.

Kritičari takođe tvrde da velika žeđ za etanolom poskupljuje hranu. Brazilska vlada to osporava. Ekonomisti predviđaju da će Brazil ove godine proizvesti rekordnih 27 milijardi litara etanola i izvesti više nego ikada.

XS
SM
MD
LG