Linkovi

Beograd: Nikolić podneo ostavku, Tadić pozvao na nacionalni konsenzus


Tomislav Nikolić podneo je ostavku na mesto zamenika predsednika Srpske radikalne stranke i mesto šefa poslaničke grupe te stranke u parlamentu. Kako je danas saopšteno iz SRS-a, Nikolić je ostavku podneo sinoć na sednici Predsedničkog kolegijuma.

Nikolić se zalagao da ta stranka glasa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju što je, prema pisanju današnje štampe, bilo u suprotnosti sa stavom predsednika Vojislava Šešelja, čija struja je na Predsedničkom kolegijumu odnela prevagu. Odlučeno je da radikali glasaju protiv potvrdjivanja SSP-a.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je danas da ostavku Tomislava Nikolića razume kao njegovu istinsku nameru da reformiše Srpsku radikalnu stranku i da omogući srpskom društvu da krene putem evropskih integracija.

Kolundžija je kazala da veruje da Nikolić u SRS ima ozbiljnu podršku "za sve svoje napore", i navela da veruje da njegova ostavka "nije konačno razrešenje".

"Mislim da bi to bila šteta za jednog političara tog formata kao što je Tomislav Nikolić, i mislim da bi time veliku štetu pretrpela i SRS, i da bi na neki način srpsko društvo ostalo dublje podeljeno", rekla je Kolundžija novinarima u pauzi sednice Glavnog odbora DS.

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je da ostavka Tomislava Nikolića na sve funkcije u stranci predstavlja lični čin i unutrašnju stvar te partije.

"Dugogodišnje opoziciono delovanje i činjenica da je predsednik SRS Vojislav Šešelj u Hagu očigledno su doveli do dubokih podela i razlika koje su kulmirile najavom da će SRS glasati za potvrđivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekla je Filipovski.

Portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević ocenio je da će se ostavka Nikolića loše odraziti na nacionalne i državne interese ukoliko, posle nje, dođe do promene stava radikala o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

Ističući da SPS ne želi meša u unutrašnje stvari drugih stranaka, Milićević je rekao da je ostavka Nikolića moralni čin i da je došla pošto je u srpskom parlamentu postignut konsenzus oko vaznog nacionalnog pitanja - prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

A lider Demokratske stranke i predsednik Srbije Boris Tadić odbio je da komentariše ostavku potpredsednika Srpske radikalne stranke i na sednici Glavnog odbora svoje partije pozvao na postizanje nacionalnog konsenzusa za priključenje Srbije Evropskoj uniji.

"Ukoliko budemo ostvarili nacionalni konsenzus važan za priključenje Srbije Evropskoj uniji, učinićemo iskorak u odnosu na tradicionalnu politiku u Srbiji, prevazišli bi tradicionalne podele i uspostavili jedinstvo oko strateških ciljeva, uprkos razlikama, koje su više nego vidljive u ideološkom i u mnogim drugim aspektima", poručio je Tadić sa sednice Glavnog odbora Demokratske stranke.

XS
SM
MD
LG