Linkovi

Mekejn počeo kampanju u državama koje se smatraju ključnim za ishod izbora


Predsednički kandidat republikanske stranke Džon Mekejn i njegov potpredsednički partner, guvernerka Aljaske Sara Pejlin, započeli su zajedničku kampanju u državama koje se smatraju ključnim za ishod novembarskih izbora.

Na skupu u gradiću Sidarburg u državi Viskonsin guvernerka Pejlin je hvalila Džona Mekejna zbog dosledne podrške američkom vojnom pojačanju u Iraku i optužila njegovog demokratskog suparnika Baraka Obamu da nije bio u pravu oko ključnih pitanja nacionalne bezbednosti. Mekejn je kasnije rekao okupljenim pristalicama da priznaje da je američka ekonomija u teškoćama, ali da je njegov ekonomski plan bolji od plana senatora Obame.

"Zadržaću niske poreze i dodatno ih smanjiti tamo gde mogu, dok će ih moj protivnik povećati. Otvoriću nova tržišta za našu robu i usluge. Moj protivnik će ih zatvoriti. Smanjiću vladine izdatke, dok on želi da ih poveća. Moja smanjenja poreza će otvoriti nova radna mesta, a njegova povećanja poreza ći ih ukinuti."

Stanje ekonomije došlo je u centar pažnje javnosti pošto je sekretarijat za rad juče objavio da su u avgustu ukinute 84 hiljade radnih mesta čime je stopa nezaposlenosti porasla na 6,1 odsto - najveći nivo u proteeklih pet godina.

Senator Obama je u medjuvremenu vodio kampanju u gradiću Darja, u Pensilvaniji, gde je predstavio svoj ekonomski plan, dok je Džona Mekejna nastojao da poveže sa ekonomskim problemima Bušove administracije.

"Mislim da on to jednostavno ne shvata. On i njegov tim ne shvataju teškoće sa kojima se ljudi suočavaju. Ali, možda postoji još jedan razlog. Ako imate za sobom učinak od poslednjih osam godina onda ne želite da govorite o suštinskim pitanjima."

Obamin partner, potpredsednički kandidat Džo Bajden, vodio je kampanju na drugom izbornom skupu u Filadelfiji, gde je takodje promovisao ekonomski plan demokrata.

Kandidat republikanaca za potpredsenika SAD Sara Pejlin, do pre mesec dana malo poznata guvernerka Aljaske, sada je popularnija od Obame, Mekejna i Bajdena.

Posle govora na republikanskoj konvenciji u kojem je prihvatila potpredsedničku kandidaturu, 58 posto birača ima pozitivno mišljenje o njoj, pokazalo je najnovije istraživanje firme "Rasmusen Riports". Nedelju dana pre tog njenog govora o prihvatanju kandidature, 67 posto ispitanika je reklo da nikada nije čulo za Saru Pejlin.

Novi podaci govore o značajnom povećanju broja onih koji kažu da je Mekejn povukao pravi potez izborom Pejlin. Ona ima nešto bolje ocene od izbora Obame, koji je za potpredsjedničkog kandidata uzeo veterana, senatora Džozefa Bajdena.

Istraživanje je takođe pokazalo da je Pejlin popularnija i od Mekejna i Obame kao i kandidata demokrata za potpredsednbika Bajdena (48 odsto).

Atraktivnu guvernerku Aljaske, koja je svojevremeno bila mis te savezne države, podržava 65 posto muškaraca, a mnogo manje žena- 52 procenata.

XS
SM
MD
LG