Linkovi

Solana: Moram reći da su odnosi Evropske unije i Srbije u veoma dobroj fazi


Nakon što je nedavno razovarao sa najvišim zvaničnicima Srbije, visoki predstavnik EU, Havijer Solana je optimista kada je reč o mogućnosti da još ovog meseca otpočne primena Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, ali i kada je reč o uzlaznoj liniji ionako dobrih odnosa Brisela i Beograda. Slično predviđa i kada je reč o saradnji dve strane u provođenju vladavine zakona na Kosovu i regionu, uz upozorenje da zvanični Beograd, tražeći mišljenje Međunardonog suda pravde o legalnosti kosovske nezavisnosti, treba da razluči šta mu u budućnosti donosi najveću korist.

Solana, ne krije optimizam kada , nakon nedavnog susreta sa vrhom Srbije, govori o budućnosti odnosa dve strane:

"Moram vam reći da su odnosi Evropske unije i Srbije u veoma dobroj fazi, toplo se nadam da će privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom biti primenjen tokom ovog meseca i to će biti novi podsticaj da se naši odnosi prodube i brže razvijaju. Saradnja sa Haškim sudom je nešto što je od posebne važnosti, kao i odlučnost vlade u Beogradu da nastavi sa traganjem za Mladićem- Karadžić je već pronađen, ali, bez svake sumnje, volja kakvu je vlada pokazala da saradnjuje sa Hagom je od izuzetne važnosti i toplo se nadam da će tužilac dati pozitivnu ocenu".

I kada je reč o provođenju evropske civilne misije na Kosovu i saradnji Beograda, Solana je optimista:

"Imam osećaj nakon susreta sa srpskim zvaničnicima da će se u narednim sedmicama, a biće susreta-u Njujorku i na ostalim mestima, otvoriti put za saradnju koja bi bila dobrodošla za sve u regionu. Vladavina zakona, to je svima poznato, je veoma važno pitanje- za drzave regiona, kao i za Evropsku uniju. Zato mislim da je svaki napor u tom smeru pozitivan za sve nas".

Konačno, stav prvog čoveka evropske spoljne politike o inicijativi Beograda da se zatraži misljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti je da se u odluke Srbije ne treba mešati, ali da srpska strana, pre njihovog donošenja, treba da razmisli od čeka će imati najveću korist:

"Vlada i predsednik imaju pravo na mišljenje o tome šta činiti u kontekstu UN-a. Jedino šta imam reći je da treba da razmislimo o tome šta je od najveće koristi za Srbiju u budućnosti i ukupan međunarodni sistem u kojem živimo. Međutim, na njima je da odluče, mi se ne želimo mešati u njihovu odluku".

XS
SM
MD
LG