Linkovi

Beograd: Rasprava o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom


Na marginama parlamentarne rasprave o ratifikaciji energetskog sporazuma sa Rusijom vodi se i neformalna polemika o vrednosti Naftne industrije Srbije koja se za 400 miliona evra u okviru istog sporazuma prodaje ruskoj firmi Gaspromnjeft.

U uvodnom ekspozeu vicepremijer Božidar Đelić pozvao je u ime vladajuće koalicije poslanike da glasaju za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, jer je to, kako je rekao, u najdubljem interesu zemlje. Osvrćući se na gasni deo sporazuma, Đelić je rekao da je planirano da kroz Srbiju prođe deo gasovoda "Južni tok" koji će obezbediti nesmetano snabdevanje zemlje gasom. Energetski sporazum sa Rusijom predviđa i prodaju većinskog udela Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromu za 400 miliona evra i ta suma izazvala je brojne polemike u stručnoj javnosti.

Đelić je potvrdio da je Agencija za privatizaciju dobila procenu tržišne vrednosti NIS-a od revizorske kuće "Dilojt i Tuš" i da će sledeće nedelje, a sigurno pre glasanja o ratifikaciji Energetskog sporazuma sa Rusijom biti prosleđena članovima Vlade i poslanicima. Mediji su već javili da je ta revizorska kuća procenila tržišnu vrednost Naftne industrije Srbije na 2,5 milijarde evra i tim povodom vicepremijer Đelić je rekao da bi Srbija verovatno dobila nešto veću cenu za Naftnu industriju da je tu firmu prodavala na odvojenom tenderu, ali da to nije bilo moguće jer je Rusija u pregovorima insistirala na objedinjenom sporazumu za gasnu i naftnu privredu.

Poslanici vladajuće koalicije, ali i opozicionih Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije već su najavili da će glasati za ratifikaciju Energetskog sporazuma sa Rusijom, a protiv će biti poslanici Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović smatra da je Vlada Srbije pristala na ponižavajući odnos i da je Energetski sporazum sa Rusijom kriminalnog karaktera, da ugrožava vitalne interese Srbije i da je u direktnoj suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG