Linkovi

Medojević: Vlast nespremna da se obračuna sa korupcijom i kriminalom


Pokret za promjene iznio je bojazan da bi crnogorska aplikacija za kandidata za članstvo u Evropskoj uniji ponovo mogla biti odgođena zbog nespremnosti vlasti da se obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Predsjednik stranke, Nebojša Medojević na konferenciji za novinare rekao je da Crna Gora već duže ne pokazuje namjeru da ispravi nedostatke koji su uočeni u posljednjim izvještajima Evropske komisije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

„EU ozbiljno zamjera Crnoj Gori i njenoj vlasti zato što nije bilo vidljivog rezultata u borbi protiv ovih pojava. Sasvim je izvjesno da neće biti kompromisa", kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, to može zaustaviti evropske integracije Crne Gore i njen put ka EU, i dovesti u pitanje evropsku perspektivu i budućnost crnogorskih građana.

On smatra da je veoma teško očekivati neke značajnije rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala kada je u Crnoj Gori "na sceni snažna veza između krupnog kriminala, kapitala i najviših krugova državne politike".

Iz crnogorske Vlade, koja je danas održala prvu sjednicu nakon godišnjih odmora, nije razgovarano o eventualnom ponovnom odlaganju aplikacije.

Direktor Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković ocijenila je da je propagandno-preventivna djelatnost značajna u borbi protiv korupcije i naglasila da je treba jačati.


Ona je najavila nove zajedničke projekte sa UNDP-jem koji se odnose na primjenu Konvencije UN za borbu protiv korupcije, istraživanje korupcije u različitim oblastima, kao i aktivnosti na jačanju administrativnih kapaciteta Uprave.

XS
SM
MD
LG