Linkovi

Strepnja da će uragan izazvati veće poremećaje dovela do poskupljenja nafte


Cena sirove nafte je juče pala, pošto su naftne kompanije saopštile da pogoni u Meksičkom zalivu nisu ozbiljnije oštećeni. Strepnja da će uragan Gustav izazvati veće poremećaje u proizvodnji je prošle nedelje dovela do naglog poskupljenja nafte. Sada međutim ekonomisti kažu da bi cene sirove nafte mogle da nastave da padaju, s obzirom da investitori preusmeravaju pažnju na smanjivanje potražnje. Ipak, analitičari podsećaju da sezona uragana još nije završena.

Cene sirove nafte su pale na najniži nivo u proteklih pet meseci, a brige investitora da će doći do prekida snabdevanja se smanjuju. Analitičar Entoni Grisanti kaže da su mnogi trgovci osetili olakšanje kada je uragan Gustav izgubio silinu približavajući se naftnim bušotinama u Meksičkom zalivu.

«Pre svega zbog tolike panike, da će šteta da bude velika, da će pogoni biti razoreni... Onda kada je pritisnuto dugme za olakšanje, cene su prilično i vrlo brzo pale i tržište i sada izgleda slabije», kaže Grisanti.

Grisanti kaže da ima izlgeda da cena nafte i dalje pada, posle rekorda od 147 dolara za barel u julu.

Ipak, on dodaje da će mnogo zavisiti od budućih oluja, kao što je tropska oluja Hana, koja narednih dana treba da udari u južnu atlantsku obalu Sjedinjenih Država.

«Očekujem da tržište bude slabije, ali sve dok ove oluje ne prođu – a rekao bih da se očekuje još nekoliko – dok to ne prođe‚, ne očekujem neko znatnije pojeftinjenje na ispod, da kažem stotinak dolara, mada bi cena mogla da stigne do te granice», kaže Grisanti.

Naftni pogoni u Meksičkom zalivu proizvode otprilike četvrtinu domaće nafte u Sjedinjenim Državama. Nijedan od pogona još nije nastavio proizvodnju, ali neki od evakuisanih radnika se već vraćaju na platforme. U pogonu Port Forčon u Lujzijani, u dnevnim smenama radi oko tri hiljade radnika. Lučki komesar Čaki Čerami kaže da su izgubljene stotine miliona dolara prihoda.

«Većina tih ljudi koja ovde radi, nije ništa zaradila. To znači da što pre vratimo sve te ljude na posao, oni će brže ponovo početi da dobijaju platu da bi mogli da izdržavaju porodicu», kaže on.

Stručnjaci ističu da je još prerano prognozirati kada će proizvodnja moći da se nastavi. U međuvremenu, američki Sekretarijat za energetiku je najavio da će odobriti prodaju oko 250 hiljada barela iz Nacionalnih strateških rezervi - da bi se stabilizovala cena benzina.

XS
SM
MD
LG