Linkovi

Kondoliza Rajs će posetitu Libiju u okviru turneje po severnoj Africi i Portugalu


Riječ je prvi američki državni sekretar u toj zemlji posle 55 godina. Rajsova dolazi u Tripoli u periodu postepene normalizacije odnosa dvije zemlje.

Američka državna sekretarka će se tokom posjete Libiji sastati sa predsjednikom Moamerom el Gadafijem, koga je bivši američki predsjednik Ronald Regan jednom prilikom nazvao bijesnim psom. Libijski lider se 2003. godine odrekao terorizma, kao i programa za proizvodnju oružja za masovno uništenje, šaljući komponente u Sjedinjene Države, kako bi bile uništene. Ti potezi otvorili su put za normalizaciju odnosa sa Vašingtonom, čiji vrhunac predstavlja, kako je naveo portparol Stejt dipartmenta Šon Mekormak, istorijska posjeta Kondolize Rajs.

"Riječ je o stvarno značajnoj i istorijskoj posjeti, koja pokazuje trenutni razvoj odnosa između naše dvije zemlje. U okviru tih odnosa izgrađujemo povjerenje, u oblastima od obostranog interesa i koristi."

Libija je prihvatila odgovornost za obaranje Pan Amovog aviona iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. i ponudila nadoknadu rođacima žrtava. Konačni dogovor postignut je prošlog mjeseca, čime su otklonjene prepreke za posjetu Kondolize Rajs. Gadafi se proteklih godina pojavljivao na međunarodnim forumima, gdje je govorio protiv nuklearnog oružja. Takođe je posjetio zapadnoevropske države poput Španije, kako bi privukao investitore u zemlju. Libija je, prema izvještaju Stejt dipartmenta, međutim i dalje autokratska država, sa lošim stanjem ljudskih prava. Borci za ljudska prava u Francuskoj organizovali su proteste tokom posjete libijskog vođe toj zemlji. Državna sekretarka, najavljuje Mekormak, pokrenuće to pitanje tokom boravka u Libiji.

"Naši odnosi prešli su dug put. Došlo je do značajnog poboljšanja, ali preostaje još dosta posla. Jedna od oblasti gdje je to slučaj je povezana sa pitanjima poput demokratije i ljudskih prava."

Džon Foster Dalas bio je posljednji američki državni sekretar koji je boravio u Libiji 1953. Predstojećom posjetom Kondolize Rajs, biće otvoreno novo poglavlje u nekada neprijateljskim odnosima dvije države.

XS
SM
MD
LG