Linkovi

Sara Pejlin branila svoje iskustvo, hvalila Mekejna i napadala Obamu i medije


Već treći dan u prestonici Minesote, Sent Polu, traje Nacionalna konvencija Republikanske stranke. Pre nešto više od sat vremena, treće veče je po tradiciji okončano govorom potpredsedničkog kandidata, u ovom slučaju guvernerke Aljaske Sare Pejlin, i formalnim izjašnjavanjem delegata o nominaciji Džona Mekejna za predsednika SAD.

U svom dugo očekivanom govoru, prvom koji je pratila celokupna američka javnost, donedavno malo poznata guvernerka Aljaske Sara Pejlin, branila je svoje iskustvo, hvalila liderske kvalitete senatora Džona Mekejna i u nekoliko navrata kritikovala, kako demokratskog predsedničkog kandidata Baraka Obamu, tako i pripadnike medija, koji su proteklih dana umnogome dovodili u pitanje njen izbor.

Guvernerka Aljaske, koja je pre te funkcije, osam godina bila gradonačelnik mesta Vasila, u kome je odrasla, rekla je delegatima u “Eksel Enerdži Centru” da demokrate potcenjuju njeno iskustvo i dodala da je biti gradonačelnik isto što i biti organizator lokalne zajednice, osim što, kako se izrazila “imate i pravu odgovornost”. Bio je to očigledan napad na demokratskog predsednilčkog kandidata Baraka Obamu, koji je bio organizator lokalne zajednice u Čikagu.

Pejlin je takođe naglasila da će u Vašington ići da bi služila narodu SAD, a ne da bi se dopala medijima ili eliti američke prestonice. Za senatora Mekejna rekla je da je pravi izbor da bude glavnokomandujući i da je bio u pravu kada je podržao povećanje broja američkih vojnika u Iraku.

"U politici, postoje neki kandidati koji koriste promenu da bi promovisali svoju karijeru. A ima i onih, kao što je Džon Mekejn, koji koriste svoje karijere da promovišu promenu", rekla je Pejlin, istovremeno hvaleći senatora Mekejna, ali i napadajući Baraka Obamu.

Na kraju njenog govora nenajavljeno se na bini pojavio i, sada zvanični republikanski predsednički kandidat, Džon Mekejn. Njegovo pitanje, “Zar ne mislite da smo napravili pravi izbor za potpredsednika”, izazvalo je delirijum u dvorani.

Treće večeri konvencije, pored Sare Pejlin govorili su i bivši rivali senatora Mekejkna za predsedničku nominaciju Republikasnke stranke, koji su hvalili njegove liderske sposobnosti, branili njegov izbor za potpredsednika, i kritikovali senatora Obamu, kao neiskusnog.

Bivši guverner Masačusetsa Mit Romni rekao je da za razliku od Obame, senator Mekejn razume da “radikalni nasilni islam predstavlja zlo” i da će ga on poraziti.

Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, koji je poslednji odustao od trke sa Mekejnom, rekao je da je senator iz Arizone najiskusniji, napripremljeniji i predsednički kandidat koji je prošao najviše iskušenja.

Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani, išao je toliko daleko da je rekao da Sara Pejlin, ima veće iskustvo na izvršnim pozicijama nego senatori Obama i Bajden zajedno.

Na samom kraju večeri, u formalnom izjašnjavanju delegata, odlučujuće glasove senator Džon Mekejn je simbolično dobio od države Arizone, koju već više od dvadeset godina predstavlja u Senatu. Mekejn će večeras zvanično prihvatiti nominaciju.

XS
SM
MD
LG