Linkovi

Nepoznati napadači ispalili više hitaca na predsednika vlade Pakistana


Na kolonu vozila pakistanskog premijera je danas u blizini prestonice Islamabada otvorena vatra, ali nadležni kažu da Jusaf Raza Gilani u trenutku napada nije bio u automobilu. Portparol premijera je saopštio da se radi o pokušaju atentata. Kolona se kretala prema aerodromu u obližnjem Ravalpindiju, da dočeka Gilanija koji se vratio iz Lahorea na istoku zemlje. Nadležni kažu da su dva metka pogodila prozor, ali da nisu probila staklo.

Na televizijskim snimcima se vide tragovi udara u neprobojno staklo na vozačkoj strani Mercedesa. Portparol pakistanskih talibana je prihvatio odgovornost i rekao da će se takvi napadi nastaviti. On je funkcioner partije nekadašnje predsednice vlade Benazir Buto, koja je ubijena u samoubilačkom bombaškom napadu 27. decembra 2007, u toku predizborne kampanje. Vlada tvrdi da iza ubistva Butove stoje ekstremisti bliski terorističkoj mreži Al Kaida. Partija ubijene bivše premijerke pobedila je na opštim izborima 18. februara ove godine, a Gilani je premijer koalicione vlade.

Nadležni u Avganistanu kažu da se vladini i strani vojnici bore sa talibanskim borcima u dve pokrajine na jugu zemlje i da je više od 30 pobunjenika ubijeno. Zvaničnik iz pokrajine Zabul, Gulam Džajlani, saopštio je da su vojnici na tom području juče ubili 22 pobunjenika, od kojih su sedam Arapi. U pokrajini Helmand juče je ubijeno 10 pobunjenika.

Nemačka je inače danas saopštila da je isplatila obeštećenje porodici Avganistanke koju su nemački vojnici zajedno sa dvoje dece prošle nedelje ubili na kontrolnom punktu u blizini Kunduza. Portparol nemačkog Ministarstva odbrane je objasnio da obeštećenje nije priznanje krivice, nego predupređivanje osvete.

XS
SM
MD
LG