Linkovi

Republikanska stranka vratila se politici i planiranom programu druge večeri konvencije


Posle prvog dana koji je u potpunosti bio posvećen nasletu uragana Gustav, Nacionalna konvencija Republikanske stranke nastavljena je u Sent Polu prema ranije pripremljenom programu.

Republikanska stranka počela je žustru bitku da Džona Mekejna pretvori u 44. predsednika SAD, pokušavajući da senatora iz Arizone predstavi kao nezavisnog reformatora, koji bi trebalo da bude sasvim drugačiji od aktuelne administracije predsednika Buša. Drugo veče konvencije obeležili su govori Mekejnovih prijatelja i saradnika, koji su pokušali da istaknu njegov karakter i smisao za donošenje ispravnih odluka. Među njima našli su se Džo Liberman, bivši demokratski, a sada nezavisni senator iz države Konektikat, koji je bio potpredsednički kandidat Ala Gora na izborima 2000. godine, i predsednik Buš, koji se delegatima obratio putem satelitskog linka iz Bele kuće i ocenio da je senator Mekejn spreman da donese teške odluke koje su neophodne da bi zemlja bila bezbedna. Mekejna je nazvao "velikim Amerikancem", koji ima hrabrost i viziju neophodnu zemlji. Predsednik Buš pohvalio je senatora iz Arizone, jer je podržao povećanje broja američkih vojnika u Iraku.

"Živimo u opasnom svetu i potreban nam je predsednik koji razume lekcije od 11. Septembra 2001. Da da bi zaštitili Ameriku moramo ostati u ofanzivi, zaustaviti napade pre nego što se dogode, a ne čekati da ponovo budemo pogođeni. Čovek koji nam treba je Džon Mekejn", rekao je predsednik Buš.

Međutim, predsednik Buš dobio je značajno manju ulogu drugog dana konvencije, nego što je to bilo planirano pred njen početak, kada je Buš trebalo da bude glavni govornik prve večeri. Umesto njega, u centru pažnje bili su pomenuti Liberman, i bivši senator iz Tenesija, Fred Tompson, zvezda TV serije “Red i zakon”, koji je početkom godine bio jedan od pretendenata na predsedničku nominaciju Republikanske stranke. On je odao počast dugogodišnjoj političkoj i vojnoj službi senatora Mekejna i vrlo detaljno prepričao delegatima kroz kakve vrste mučenja je Mekejn prošao, dok je pet i po godina bio ratni zarobljenik u Vijetnamu. Tompson je istakao da su Mekejnove kosti možda bile polomljene, ali ne i njegov duh. Liberman je delegatima rekao da je došao na konvenciju jer je zemlja važnija od političke stranke i zbog toga što je Mekejn najbolji izbor da povede zemlju napred.

"Dok su drugi ćutali, Džon Mekejn je dobro procenio da treba da upozori na greške koje pravimo u Iraku. Kada su drugi želeli da se povuku, poraženi, sa bojnog polja, kada je Braak Obama glasao da se ukine finansiranje za naše vojnike, Džon Mekejn je imao hrabrosti da se suprotstavi mišljenju javnosti i podrži povećanja broja vojnika. I zbog toga danas, naše trupe konačno počinju da se vraćaju kući, ne posle neuspeha, već časno", istakao je Liberman.

Delegati su u utorak uveče ushićeno pozdravili bivšeg predsednika i oca aktuelnog lidera SAD, Džordža Buša starijeg, i njegovu suprugu, bivšu prvu damu Barbaru Buš, koji su bili u “Eksel Enerdži Centru”, prateći bogat program, tokom kojeg su prikazani kratki video snimci u čast bivših republikanskih predsednika, Buša starijeg i pokojnih Ronalda Regana i Džeralda Forda.

Treće veče, po tradiciji biće posvećeno poptredsedničkom kandikatu, guvernerki Aljaske Sari Pejlin, koja bi trebalo da održi govor povodom prihvatanja nominacije.

XS
SM
MD
LG